Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Op je mooist

Putjes in je billen? Met cellulite cups
kun je zelf aan de slag

beautyjournalist

Enith Oostlander

V

VROUW-collega Enith komt als beauty-expert niet alleen in VROUW Magazine elke week met mooi beautynieuws, ook op de redactie geeft ze zo nu en dan een nuttige tip op dat gebied. Wie bij het spannen van haar billen geen bloemkool- of sinaasappelhuid ontdekt, heeft geluk! De rest kan uit de put(jes) getrokken worden met deze makkelijke beautytool

Een sinaasappelhuid, oftewel cellulite, is een typische vrouwenkwaal die bij meer dan tachtig procent van alle vrouwen in meer of mindere mate voorkomt, ongeacht het gewicht en de leeftijd. Er zijn diverse oorzaken voor cellulite, maar allemaal leiden ze tot hetzelfde probleem: vetcellen in het onderhuidse weefsel die te groot worden en gaan samenklonteren. 

Putjes

Gezamenlijk vormen ze de welbekende bobbeltjes die op een sinaasappelschil lijken. Door een slechte bloedcirculatie en afvoer van vocht en afvalstoffen kunnen die bobbeltjes verharden, waardoor het bindweefsel onder spanning komt te staan en aan de bovenliggende huidlaag gaat trekken, waardoor uiteindelijk putjes kunnen ontstaan.

Verkleving of ontsteking?

Cellulite is niet hetzelfde als cellulitis. Medici praten over cellulitis als iemand een bacteriële infectie heeft, die leidt tot een ontsteking van het weefsel. Bij cellulite is er geen sprake van ontstekingsverschijnselen, enkel een vorm van verkleving van het onderhuidse bindweefsel. Het wordt voor een belangrijk deel erfelijk bepaald.

Daarnaast zijn hormonen vaak grote boosdoeners. De puberteit, pilgebruik, zwangerschap en de menopauze kunnen cellulite aanwakkeren. Het kan verergeren door ongezonde eetgewoontes, te weinig lichaamsbeweging en roken. Cellulite is niet van de ene op de andere dag ontstaan, dus het bestrijden ervan vergt een serieus strijdplan. Start met een gezonde levenswijze, het dagelijks droog borstelen van de B-zone én massages.

Massage van het bindweefsel

Om de lichte vorm van cellulite - waarbij de cellulite alleen zichtbaar is als je in de huid knijpt - aan te pakken, kun je bindweefselmassages bij de beautysalon boeken. Het mag dan vrij pijnlijk zijn, deze behandeling helpt wel verkleefde vetophopingen los te maken en afvalstoffen af te voeren via het lymfestelsel.

Behalve handmatige massages door de schoonheidsspecialiste, kun je ook voor de geautomatiseerde massage, endermologie, kiezen. Gehuld in een daarvoor bestemd pak geeft het endermologie-apparaat een diepe bindweefselmassage, waardoor verharde vetcellen los worden gemasseerd. Een endermologiebehandeling kost zo’n 55 euro. Een kuur, bestaande uit tien sessies van 45 minuten, gemiddeld zo'n 500 euro. 

Zelf cuppen

Thuis kun je verklevingen in het bindweefsel los krijgen door middel van cupping of cellulite-cups, die je online kunt kopen (ca. 40 euro voor meerdere formaten cups). De huid wordt met een siliconen cup namelijk vacuüm gezogen. Terwijl je het vacuüm probeert te behouden, beweeg je de cup met korte, snelle bewegingen over de huid. Zo werkt het: 

  1. De massagecups gebruik je altijd met een huidolie. Je laat de cups namelijk over de huid glijden, terwijl er vacuüm wordt getrokken.    
  2. Zet de cup met de open kant op de huid, terwijl je de bolle kant indrukt.
  3. Laat de bolle kant los, zodat de cup zich vastzuigt op de huid. Je ziet nu ook dat de huid in de cup wat omhoogkomt. Dit is precies de bedoeling! 
  4. Beweeg de cups met korte, snelle bewegingen over de huid. Doe dit een paar keer horizontaal en een paar keer verticaal. Op je bovenbeen, van je knie naar je lies en van je buitenkant dijbeen naar de binnenkant dijbeen. 
  5. Blijf ongeveer vijfminuten op één zone (bovenbeen, billen, buik) masseren. Je mag het hier best warm van krijgen.
  6. Als je het goed doet, word je huid lekker rood. En onthoud: hoe vaker je het doet, hoe minder pijnlijk het wordt. 
  7. Voer bovenstaand ritueel drie keer per week, gedurende zes weken uit. Daarna kan je als onderhoud één keer per week blijven cuppen.
  8. Beperk daarnaast het baden en douchen boven de 38 graden Celsius en maak er een gewoonte van je lijf af te spoelen met koud water. Dit heeft een verstevigend effect op het bindweefsel.