Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Vlekken van wachten
op examenuitslag

journaliste

Sabine Leenhouts

M

Meer dan 200.000 middelbare scholieren krijgen vandaag te horen of ze geslaagd zijn. Naar verwachting maken de meeste scholen de uitslag tussen 13.00 en 19.00 uur bekend. VROUW-collega Sabine wachtte vorig jaar met smart op de uitslag van haar dochter en de dochter van haar vriend. Naar aanleiding van de actualiteit herplaatsen we haar verhaal. "Ik ben bloednerveus."

Toen ik in 1986 zelf zat te wachten op de uitslag van mijn examen, bestonden er nog geen mobiele telefoons. Ik zat dus noodgedwongen thuis bij mijn ouders, aan het bureau waar de telefoon met draaischijf stond. Het was erop of eronder en ik had niet, zoals een aantal ijverige klasgenoten, de antwoorden op een briefje geschreven om te controleren hoeveel ik er goed had of niet.

Verlossende telefoontje

Het was dus echt heel erg spannend of ik het had gehaald en aan mijn grote avontuur in Amsterdam kon gaan beginnen. Mijn moeder zat zelf ook in het onderwijs maar was die middag thuis. Het verlossende telefoontje kwam en ik feestte tot vroeg in de morgen met mijn vriendinnen die ook allemaal geslaagd waren.

Nu, een slordige dertig jaar later, zit ik in dezelfde spanning voor mijn dochter Bobbi en de dochter van mijn vriend. Ze stonden er allebei heel goed voor maar de exameneisen zijn veranderd. In mijn tijd kon je gemiddeld een 9 staan, op je examens vervolgens allemaal 4-en en 3-en halen, en was je nog geslaagd. Nu moet het gemiddelde van de kernvakken hoger dan een 5,5 zijn. Ongeacht of je met een hoog gemiddelde de examens inging. En dat is best pittig. 

Normering

Vanmorgen zijn de N-termen bekend gemaakt. Normeringen die door de overheid worden toegekend aan de vakken. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het examen worden deze 'correcties' bepaald.

Als je bang bent dat je je examen net aan gehaald hebt, dan kan die N-term het verschil maken tussen een voldoende en een onvoldoende. Maar ook mijn kind heeft - net als ik destijds - niet zo goed bijgehouden wat ze tijdens de examens invulde dus geen idee of het op haar uitslag van invloed is. De spanning blijft dus onverminderd groot.

Vlekken in mijn nek

Vandaag werk ik dus thuis. Want ik wil in de buurt zijn als ze gebeld worden door de mentor. Bobbi hoeft niet per se thuis te blijven want de mobiele telefoon heeft haar de vrijheid gegeven om te wachten waar ze wil, maar ze wil toch het liefste dat ik en haar vader bij haar zijn vanaf 16:00 uur.

Mag ik eindelijk haar hand weer eens vasthouden. Ondertussen is zij nu even aan het ontstressen in de sportschool en heb ik de vlekken in mijn nek. Ik heb al verschillende bemoedigende appjes gekregen van vriendinnen die ons klavertjes en duimende emoticons sturen. 

Ik zou het, net als al die andere moeders die nu in spanning zitten, zo ontzettend fijn vinden als het gelukt is. Dat ze aan een lange onbezorgde zomer kunnen beginnen. Nog een paar uur wachten...

Update: Zowel dochter Bobbi als de dochter van Sabine's vriend zijn geslaagd!

Praat mee

Hoe gaat het wachten op de uitslag jou vandaag af? Praat mee!

Deze 'Praat mee' stond eerder op 13 juni 2018 op VROUW.nl.

En, wat vind jij? Laat je horen!