Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kun je als moeder fulltime werken én zelf je kind(eren) opvoeden?
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Kun je als moeder fulltime werken
én zelf je kinderen opvoeden?

Lisa Vermeij

M

Minister Ingrid van Engelshoven heeft zich persoonlijk tot doel gesteld om alle vrouwen in Nederland meer te laten werken. Chris Stoffer van de SGP vindt het een vorm van staatsdwang. In het tv-programma NieuwLicht van de EO gaat hij in discussie met Marianne Zwagerman, die de plannen van de minister juist toejuicht. Op Twitter barst na de uitzending de discussie los: kun je als moeder eigenlijk wel fulltime werken en tegelijkertijd je kinderen opvoeden? Praat mee!

Volgens minister van Engelshoven zijn we in Nederland ongeveer kampioen deeltijd werken. De minister neemt allerlei maatregelen om vrouwen te stimuleren om aan het werk te gaan. Ze wil dat vrouwen zelf de verantwoordelijkheid nemen om meer te werken. De oplossing? Fulltime werken en de zorg uitbesteden aan andere werkenden in de kinderdagverblijven. 

Zorg uitbesteden

Maar vrouwen die fulltime werken, worden daar vaak op aangekeken. Fulltime werken en kinderen opvoeden is volgens sommigen onmogelijk. Op Marianne Zwagermans Twitter reageert ene Irene: 'Begint al bij eerste keer dat consultatiebureau op visite komt, paar dagen na geboorte. Blijkbaar ben je een hele slechte moeder als je alleen al 4 dagen werkt, laat staan 5.'

En ook ene Renate kan erover meepraten: 'Altijd fulltime gewerkt. Ontelbaar aantal keren naar mijn hoofd gekregen dat je daar toch geen kinderen voor neemt. Op mijn vraag waar hun partner kinderen voor nam, bleef het stil. Kinderen krijg je, als je geluk hebt. Het zijn leuke, sociale en zelfstandige pubers in wording.'

Praat mee

We zijn benieuwd naar jullie overwegingen. Als je fulltime werkt, kun je je kinderen dan wel goed opvoeden? Heb jij fulltime of parttime gewerkt toen je je kinderen grootbracht? Welke factoren spelen voor jou een rol? En hoe zit het eigenlijk met de mannen? Die werken vaak wél fulltime, houdt dat dan in dat zij hun kinderen niet opvoeden? Praat mee!