Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ontwikkel jezelf

Gesponsord
Loopbaancoach Angelique: ‘Blij en trots over je werk vertellen, hoe leuk is dat?’

Z

Ze kan er nog kippenvel van krijgen als ze terugdenkt aan die mensen die ze een duwtje in een andere richting heeft mogen geven. "Het kiezen van een opleiding en een baan is als een soort puzzel," vertelt Angelique Woerdman, loopbaancoach bij de LOI. "Allemaal puzzelstukjes die staan voor wie jij bent, wat je graag zou willen en welke opleiding daarbij zou kunnen passen."

Veilig gevoel

Die eerste stap naar een nieuwe baan of nieuwe opleiding, is voor veel mensen best spannend. Angelique: "Vaak geeft de situatie waarin we zitten ons wel een gevoel van veiligheid: we kunnen er de huur of hypotheek mee betalen en misschien is die baan ook wel ideaal te combineren met het gezin."

Maar hoe?

Maar als er dan toch iets blijft knagen, beginnen mensen zich vaak te oriënteren, vertelt Angelique. "Dan komen ze een keertje langs tijdens een open dag, zoeken ze naar informatie op de website en sturen ze vrijblijvend een mailtje. Want ze willen het wel, maar weten nog niet zo goed hoe. En daar helpen wij als loopbaancoaches je bij."

De juiste plek

"Geen enkel persoon is hetzelfde of wil hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld jonge mensen met wie het niet goed gaat op school en daarom graag een andere studie zouden willen volgen. Je hebt dertigers die al een aantal jaar aan het werk zijn, maar op zoek zijn naar iets totaal anders. Of herintreders die jarenlang voor de kinderen hebben gezorgd, maar nu die groot genoeg zijn denken: nu is het mijn tijd. Maar ook mensen die met pensioen zijn en de tijd hebben om een opleiding te gaan doen, gewoon, omdat ze dat leuk vinden."

"Je kunt je dus voorstellen dat het werk van een loopbaancoach elke keer weer anders is, maar het doel blijft altijd hetzelfde: ervoor zorgen dat iemand de juiste opleiding kiest en op de juiste plek terechtkomt."

Toe aan iets nieuws

Angelique kan zich een bepaald verhaal nog goed herinneren. "Ik sprak een vrouw van eind veertig die jarenlang als administratief medewerkster had gewerkt. Ze was toe aan iets nieuws en zat zelf te denken om het onderwijs in te gaan. Tegelijkertijd vond ze psychologie ook erg interessant. Na verschillende gesprekken besloot ze de HBO-bachelor Toegepaste Psychologie te studeren en heeft die opleiding met succes afgerond. Inmiddels is ze aan het werk als interne schoolbegeleider, waar zowel onderwijs als psychologie in terugkomt."

Kippenvelverhaal

"Een ander mooi verhaal is het verhaal van een meisje die op speciaal basisonderwijs zat en daarna met veel moeite haar middelbare school heeft afgerond. Ze kreeg altijd te horen dat ze dom was en dat ze niks zou kunnen. Na de middelbare school volgde ze een MBO-opleiding niveau 4 opleiding en startte daarna met HBO-Rechten. Deze opleiding heeft ze ook afgemaakt. Ik krijg nog altijd kippenvel van dat verhaal!"

Interesse-test

Stel dat je nu nog enorm in een twijfelfase zit, wat zou Angelique’s advies dan zijn? "Neem dan toch vrijblijvend contact op met een studieadviseur of loopbaancoach. Je hoeft met de informatie die je krijgt niet per se iets te doen. Oriënteer je op wie je bent, wat je wilt en waar je graag naartoe zou willen. Heb je geen flauw idee welke richting je op wilt? Dan kun je ook een beroepsinteressetest doen waarna je de resultaten kunt bespreken met een loopbaancoach."

Feestje

En daarbij: durf ook te dromen! Heb je bijvoorbeeld alleen de basisschool afgemaakt? Dan zegt dat helemaal niets over je niveau. Angelique: "Een loopbaancoach kan je helpen om een stap verder te komen en je weg te vinden in alle opleidingsmogelijkheden. Samen met jou bekijken we wat er echt bij je past en wat haalbaar is in jouw situatie. Het is de moeite waard, want uiteindelijk wil iedereen toch trots en vrolijk op een feestje over zijn of haar werk vertellen!"

Meer weten over een opleiding volgen? Kijk dan hier. op www.LOI.nl