Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ontwikkel jezelf

Gesponsord
Andere carrière? Luister vooral goed naar jezelf

W

Wil ik dit werk de rest van mijn leven doen? Word ik hier nog blij van? Kortom: loopbaantwijfels! Het roer omgooien ís ook niet niets. Carolijn Roelofs (45) besloot drie jaar geleden uit loondienst te gaan en voor een andere carrière te kiezen. Zij geeft je vier tips om die knoop door te hakken.

Carolijn had een vaste baan bij de gemeente en begon drie jaar geleden voor zichzelf als coach. "Die loopbaantwijfels herken ik wel. Ik werkte bij de gemeente als organisatieadviseur en kreeg op een gegeven moment een burn-out. Met mijn werkgever had ik gesprekken over hoe mijn functie een andere inhoud kon krijgen, hoe mijn werk me meer energie zou kunnen geven. Dat gaf mij weer een boost, tot ik na twee jaar toch onrustig werd en me afvroeg: ‘Waar word ik blij van?’ Ik wist het niet meer."

Goed inkomen

Voor Carolijn was dat het startschot om zich te gaan oriënteren op iets anders. Ze wist dat ze iets met coaching wilde doen, maar durfde ze haar huidige baan op te zeggen en voor een onzeker bestaan te kiezen? Carolijn: "Bij de gemeente had ik uitstekende arbeidsvoorwaarden. Het werk was flexibel, ik had een goed inkomen en ik was zeker van werk. Koos ik voor mezelf, zou dat allemaal onzeker worden. Maar… dit werk liet mij niet meer ‘zingen’. Er moest dus sowieso iets gaan veranderen."

Tips en trucs

Maar hoe hak je dan uiteindelijk tóch die knoop door om voor die andere carrière te kiezen? Dit zijn de tips van ‘ervaringsdeskundige’ Carolijn.

1. Waar word je blij van?

"Ik wilde vooral vrijheid in mijn werk en eigen baas zijn. Samen met mijn man – die ook een eigen bedrijf heeft – heb ik drie kinderen. Zelf mijn tijd kunnen indelen vond ik dus belangrijk. Daarnaast wist ik dat ik mensen wilde coachen. Onderzoek waar jij energie van krijgt, waar je zin in hebt en wat jou gelukkig maakt, dat geldt ook voor jou: Als dat nog onduidelijk is, kun je bijvoorbeeld een beroepsinteressetest doen."

2. Doe het niet alleen

"Blijf niet alleen maar in je eigen hoofd zitten, maar práát over je dromen. Ik heb het er veel met mijn man over gehad, maar schakelde ook de hulp in van een professionele coach [IL1] die me begeleidde. Ik ben op zoek gegaan naar mensen die ook van werken in loondienst geswitcht zijn naar zelfstandige, om aan hen te vragen waar ze tegenaan liepen en waar ik op moest letten. Ook belangrijk: vraag naar de minder mooie kanten."

3. Ergste wat er kan gebeuren?

"Dit is misschien wel de belangrijkste tip: vraag je af wat het allerergste is wat er kan gebeuren. In mijn geval zou dat toegeven zijn dat iets niet is gelukt en weer op zoek gaan naar een baan in loondienst. Eigenlijk viel dat ‘heel erge’ dus reuze mee."

4. Kijk naar de kleine stappen

"Blijf wel realistisch. Als je een carrièreswitch maakt, begin je met een nieuwe baan weer op nul. Dat eerste begin hoeft dus ook niet meteen perfect te zijn. Je mag fouten maken en gun je tijd om ook hier weer in te groeien."

Meer weten over het roer omgooien? Kijk dan op www.loi.nl.