Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

FrieslandCampina
Foto: Duurzaam leven
Partners van VROUW

Duurzaam leven: zo pak je het aan
Bewust eten is niet moeilijk

H

Het zijn populaire gespreksonderwerpen: bewust eten en duurzaam leven. Het een heeft veel te maken met het ander, want als we ons bewust worden van wat we allemaal in onze mond stoppen, kunnen we makkelijker goede keuzes maken.

Duurzaam consumeren doe je door mens en milieu niet of nauwelijks te benadelen. Dat klinkt als een uitdaging, maar het is geen onhaalbare kaart. Eentje die we allemaal eens aan zouden moeten gaan. Een bewuste consument is kritisch en vraagt zich continu af onder welke omstandigheden een product gemaakt is, waar het vandaan komt en hoeveel CO2-uitstoot de productie en transport kost. Bewuste bedrijven houden zich ook steeds meer bezig met zulke vragen. En dat zie je terug in de producten die we dagelijks consumeren. We kennen steeds meer initiatieven van bedrijven die bijvoorbeeld afgekeurde groenten verkopen, of resten uit winkels voor een klein prijsje aanbieden. Zij zijn bewust bezig met de vraag hoe zij voedselverspilling tegen kunnen gaan.

Bewuste keuzes

Goede ontwikkelingen natuurlijk, maar de echt grote spelers die flinke hoeveelheden voedsel produceren moeten ook mee. Gelukkig zien ook zij verduurzaming niet slechts als een trend, maar als een logische keuze. Neem nu zuivelproducten als yoghurt, kwark, kaas en boter die allen melk als basis hebben.  Wij en onze kinderen gebruiken deze zuivelproducten veel. Melk staat van oudsher bekend als een goede keuze om op te nemen in onze dagelijkse voeding en is een typisch voorbeeld van onze Nederlandse eetcultuur. Stella van der Werf, een bewuste no nonsense moeder, maakt graag goede keuzes: “Ik koop steeds vaker biologische producten. Dat geeft me toch een goed gevoel. Zeker nu mijn kinderen steeds meer mee-eten met ons. Ik vind het belangrijk dat ze weten waar ons eten vandaan komt. Laatst vroeg ik of ze wisten waar melk vandaan kwam. ‘Uit de winkel!’ was het antwoord. Toen wist ik dat het tijd was om wat meer aandacht aan het onderwerp te geven. Een uitje naar oma in Friesland is nu ook meteen een goed moment om ze wat meer bij te brengen over de natuur en de koeien in de Nederlandse wei. Ik hoop dat we de kinderen zo spelenderwijs bijbrengen wat belangrijk is in het leven. De koeien in de wei worden nu in ieder geval aandachtig bekeken!”

Wat zijn duurzame producten?

Maar hoe weet je of je bijvoorbeeld biologische en/of duurzame melk koopt? Te beginnen in de supermarkt: biologische producten hebben een duidelijke markering op de verpakking. Duurzaamheid is minder makkelijk direct te achterhalen. Daarvoor heb je meer onderzoek nodig en openheid van bedrijven. FrieslandCampina is een bedrijf met een van de bekendste merken uit het koelschap en deelt die ontwikkelingen. Zij stimuleren bijvoorbeeld bewuste keuzes van melkveehouders en zijn continu bezig om voedselverspilling tegen te gaan. Met het Solar-programma stimuleren ze bijvoorbeeld melkveehouders om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Eind 2018 willen ze vijftig daken hebben voorzien van zonnepanelen. Ook het behoud van biodiversiteit, de groei van weidegang en een verbetering van dierenwelzijn dragen allemaal bij aan een duurzame productie.  Wil je meer weten over het duurzame productieproces? FrieslandCampina legt alles uit van boer tot vervoer op de pagina van gras tot glas.

In 2019 komt FrieslandCampina daar bovenop met een nieuwe duurzame gecertificeerde zuivellijn, de Top-Zuivellijn. De zuivelonderneming biedt hiermee producten met melk van bedrijven die extra aandacht geven aan dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Deze duurzame lijn komt naast de biologische producten eveneens onder het merk Campina in het koelschap van de supermarkt. Hiermee ontwikkelt FrieslandCampina duurzame producten op een innovatieve manier. 

Samen bewust

Ook al moet je wennen aan het maken van bewuste keuzes, en voelt jouw bijdrage klein, het is wel het begin van een betere toekomst. Als iedereen zijn steentje bijdraagt kunnen we zeggen: ‘We doen het goed!’

 

Kijk hier om meer te weten te komen over duurzame keuzes

Dit artikel is geschreven in samenwerking met FrieslandCampina.