Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Luca Dotti
Foto: Richard Mouw
10 jaar VROUW

Zoon bundelt recepten Audrey Hepburn:
Ze was meer dan haar carrière

Jorieke van Noorloos

A

Audrey Hepburn (1929-1993) staat bij het publiek bekend als actrice, stijlicoon en sekssymbool. Maar voor haar jongste zoon Luca Dotti (46), die 22 jaar was toen zijn beroemde moeder overleed, was ze veel meer dan dat. Daarom bracht hij het boek Bij Audrey Hepburn thuis uit, waarin hij recepten van en herinneringen deelt aan zijn half Nederlandse moeder, die vandaag precies 87 jaar geleden werd geboren.

Hoe belangrijk was eten in jullie gezin?

"Heel belangrijk! Mijn moeder heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, dus ze weet hoe het is om te leven zonder voedsel. Haar grootste droom was niet om actrice te worden, maar om een groot huis te hebben met een familie waar ze dan avonden lang mee kon dineren."

Wat voor kok was je moeder?

"Ze was een georganiseerde kok, de keuken was nooit een puinhoop als ze iets had gemaakt. Haar basis was meestal Italiaans, maar daar voegde ze elementen van andere keukens aan toe. Mijn moeder vond dat het eten op je bord kleurrijk moet zijn, omdat je niet alleen met je mond eet, maar ook met je ogen. Stiekem was dat natuurlijk ook een smoes om zoveel mogelijk groenten op tafel te zetten, want ze vond gezond eten erg belangrijk."

Hoe was ze als moeder?

"Ik heb 'Audrey Hepburn' nooit gekend. Als journalisten vroegen naar mijn moeder, antwoordde ik als kind lichtelijk geïrriteerd: 'Ik ben de zoon van mevrouw Dotti'. Thuis ging het niet over haar carrière, maar was ze er echt voor ons. Mensen begrijpen niet dat je naast een icoon ook gewoon een moeder kunt zijn.

Ik weet nog dat er vriendjes bij mij thuis kwamen spelen en ze later tegen me zeiden: 'Jouw moeder is best aardig!' Dat vond ik heel vreemd. Natuurlijk was ze aardig, ze was mijn moeder! Maar dan hadden mijn vriendjes van hun ouders gehoord dat ze bij een beroemde actrice thuis zouden komen."

Hoe vond je dat?

"Ik kreeg er toentertijd niet veel van mee, maar later merkte ik wel dat mensen me anders benaderden als ze wisten dat Audrey Hepburn mijn moeder is. Ik vertelde het daarom liever niet, zodat mensen echt voor mij kwamen en niet omdat ik 'de zoon van' was."

Audrey Hepburn

Waarom dan toch dit boek?

"Op een dag hing er een filmposter van mijn moeder in de kamer van mijn oudste zoon Vincenzo. 'Wat doet dat ding hier?', vroeg ik hem een beetje verwijtend. 'Dat is oma!', zei hij. Met dit boek wil ik niet alleen hem, maar ook zijn zussen Marta en Alice laten zien wie die vrouw achter die grote zonnebril was, en dat ze meer was dan haar carrière."

Wie zat er achter die zonnebril?

"Iemand die vol voor haar gezin ging en daarvoor haar carrière op een lager pitje zette. Mijn moeder vond zichzelf ook helemaal niet zo geweldig; toen ze de rol van engel Hap aangeboden kreeg in de film Always van Steven Spielberg, was ze erg ontroerd en zei ze tegen me 'Die man is een genie! Snap jij dat hij me echt wil?'"

In het boek staat onder meer een recept voor hutspot. Waaraan merkte je dat je moeder half Nederlands is?

"Als er iets niet mocht, dan legde mijn moeder dat altijd uit. Italiaanse moeders schreeuwen sneller dat iets moet en geven geen uitleg. Ook sprak ze met haar beste vriend en mijn oma altijd Nederlands, een taal waar overigens echt geen touw aan vast te knopen is, haha."

Denk je aan je moeder met Moederdag?

"Natuurlijk, ze zit elke dag wel even in mijn hoofd. Ik mis haar nog steeds."

Chocoladetaart à la Audrey Hepburn

Ingrediënten:

  • 300 g ongezoete pure chocolade, in stukjes
  • 60 ml volle melk
  • 120 g boter, in kleine stukjes
  • 8 eieren, gesplitst
  • 200 g suiker
  • bloem, voor het bestuiven
  • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Beboter en bebloem een ronde taartvorm van 25 of 28 cm. Smelt de chocolade met de melk au bain-marie. Voeg de boter toe en roer goed door. Zet het vuur uit en doe de 8 eierdooiers erbij. Voeg in een andere kom de suiker geleidelijk bij de eiwitten en klop ze tot stijve pieken. Spatel het chocolade-dooiermengsel er voorzichtig door. Giet het mengsel in een beboterde taartvorm en zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hem daarna eerst 10 minuten afkoelen voordat u hem uit de vorm haalt. Deze taart zonder bloem is dun en vochtig, maar er moet wel een korstje op komen. Bestrooi hem vlak voor het serveren met poedersuiker en geef er zelfgemaakte slagroom of een beetje vanille-ijs bij.

En, wat vind jij? Laat je horen!