Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw op de bank
Foto: Hollandse Hoogte
10 jaar VROUW

'Ik ben uit de trein gestapt
waarin iedereen doordendert'

Maaike Helmer

E

En daar zit ik dan. Op de bank. Nu moet ik dingen gaan doen waar ik blij van word. Dingen waar ik blij van word. Ik zoek driftig in mijn hoofd, dat de afgelopen tijd zo vol zat met werk, dat ik even kwijt ben wat dat ook alweer betekent: blij worden.

Ik pak een boek. Want lezen vind ik één van de leukste dingen op de wereld. De letters dansen voor mijn ogen. En een verhaal volgen? Laat me niet lachen. Met vrienden wat drinken dan? Nee, liever niet. Hun verhalen kan ik niet bijbenen, bovendien ben ik uit de trein gestapt waarin zij nog vrolijk doordenderen: drukte, afspraken, deadlines, agenda’s…

Doelloos

Breien. Nee. Te lage frustratietolerantie; bij de eerste losse steek gooi ik het breiwerk in de hoek. Tekenen? Naah… daar moet je ideeën voor hebben. Als ik íets nu niet heb, is het een idee. Bovendien merk ik dat ik zodra ik ga droedelen mij doelloos voel.

 

Ik wil dan dat er een concreet resultaat komt en dat vereist een plan. En plannen, dat gaat nu even niet. Koken? Dat is iets waar ik normaal wel erg van houd. Maar nu niet. Ik ben al lang blij als ik een boterham met kaas heb gemaakt.

Op de bank

'Tot jezelf komen en je eigen weg volgen' is makkelijker gezegd dan gedaan. Als het aan mij ligt, kom ik de hele dag tot mezelf op de bank. En dat doe ik dan ook een tijdje. Onder mijn dekentje waan ik me in een lange winterslaap. Dat zal me goed doen.

Daar denkt mijn lief anders over. Als hij me een week lang zo ongeveer exact in dezelfde houding aantreft als dat hij me verliet in de ochtend, laat hij zich op zijn hurken zakken. 'Ik begrijp dat je nu even geen overzicht hebt, maar je maakt van dat hele ontspannen ook meteen weer zo'n project. Ga gewoon vaker naar buiten. Zonder plan. Je hoeft niet meteen beter te zijn hè, neem je tijd eens. Jij wil er meteen weer een deadline op plakken.'

Professionele hulp

Hij heeft gelijk! Ik heb geen geduld met deze situatie. Ik wil nú weten wanneer ik verder kan, en wat ik daarvoor moet doen, en hoe, en dan hup: genezen en door. Maar zo werkt het niet. Verplicht ontspannen is een contradictio in terminis, er moet ruimte komen. Het moeten moet eruit. Ja, ik realiseer me de ironie van de vorige zin.

Gelukkig is daar nog steeds mijn hond. En het park, dicht in de buurt. Wandelen is het enige waarbij ik niet hoef na te denken. Waar hij mijn hoofd eerst van overvol naar voller hielp, helpt hij het nu langzaam maar zeker met onze doelloze wandelingen van vol naar driekwart gevuld. Er zijn zowaar momenten waarop ik een vogeltje opmerk. De bladeren hoor ruisen. Het water in de vijver zie. Echt zíe.

Soms lijkt het wel alsof ik dingen nog nooit zo echt heb waargenomen als nu. Alle gedachten aan eerder, later, hoe-nu-verder... Ze verstillen soms in het nu. En dat is mooi. Prachtig zelfs. Maar ik ben nog niet klaar. Want ik moet wel echt wat issues wegwerken. Tijd voor professionele hulp.

Over de burn-out files

Maaike Helmer (38) werkt voor media, merken en reclamebureaus. Een tijd geleden kreeg ze een fikse burn-out. Onlangs lanceerde ze hét relaxte online magazine Stressedout.nl. Op VROUW.nl vertelt ze open en eerlijk over de periode waarin ze een burn-out had. Volg haar magazine hier.