Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gemiddeld geven we ons leven het rapportcijfer 8
Foto: Hollandse Hoogte
10 jaar VROUW

De gemiddelde Nederlandse vrouw
is hartstikke gelukkig

journalist

Marion van Es

K

Komend weekend viert VROUW Magazine haar jubileum en schrijven we alweer 10 jaar voor en over de Nederlandse vrouw. Natuurlijk: ieder mens is uniek. Toch wilden we weten wie onze lezeres nu eigenlijk is en hoe haar leven eruitziet. En raad eens? Ze heet Monique, draagt maat 40/42 en geeft haar leven een dikke 8

Een en ander blijkt uit een onderzoek onder ongeveer 1400 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar, in opdracht van VROUW en uitgevoerd door bureau TeraKnowledge. Leuk feitje: de overgrote meerderheid van de deelneemsters heeft een partner, een baan en thuiswonende kinderen.

Hoewel Nederlanders best wel een potje kunnen klagen, is de gemiddelde vrouw eigenlijk redelijk tevreden. Haar leven krijgt als rapportcijfer een 8. Slechts 5% geeft een onvoldoende. Maar hoe gelukkig ook, er blijft altijd iets over om van te dromen. Als ze één ding aan zichzelf mocht veranderen, kiest de meerderheid voor een mooier lichaam. Meteen daarna volgen een hoger banksaldo en meer tijd voor zichzelf.

10 minuten nodig voor een make-upje

Over haar uiterlijk is ze verder best tevreden, dat krijgt het rapportcijfer 7,6. Tenminste: mét make-up. Zonder geeft ze zichzelf slechts een mager zesje. Gelukkig heeft ze slechts 10 minuten nodig om die 1,6 procentpunt erbij te schminken ’s ochtends...

De helft van de vrouwen heeft overgewicht, gemiddeld een BMI van 25 of hoger. Om daar iets aan te veranderen, is 2 op de 3 vrouwen weleens op dieet. Gemiddeld proberen we 6 á 7 verschillende diëten uit. De helft van de vrouwen heeft regelmatig eetbuien. Meestal wordt er gezondigd met zoetigheid en 60% voelt zich na afloop schuldig. Ter compensatie sporten we: gemiddeld 10 keer per maand. Een kwart vindt dit niet genoeg en zou graag meer willen bewegen.

Plastische of cosmetische chirurgie

Als we tegen de 50 lopen, geven we de moed op en grijpen we naar andere opties om er mooier uit te zien, zoals plastische of cosmetische chirurgie. 15% heeft al iets laten doen, zoals een oogcorrectie, botox, borstvergroting en liposuctie. En van de vrouwen die nog niets heeft laten doen, denkt 20% dat 47 jaar een mooie leeftijd is voor een eerste ingreep.

Ideale man

Hoewel we onszelf duidelijk niet de ideale vrouw vinden, hebben we wel ideeën over de ideale man. Zijn uiterlijk, inkomen en bedkwaliteiten zijn niet het belangrijkste, zolang hij maar eerlijk en betrouwbaar is, humor heeft en er ‘echte vriendschap’ is binnen de relatie. Barry Atsma komt het dichtst in de buurt van onze droomman, gevolgd door Arie Boomsma en Chris Zegers.

1 op de 5 vrouwen heeft die prins op het witte paard nog niet gevonden, al zegt slechts de helft echt op zoek te zijn. Degenen die dat wel doen, geven zich niet heel gemakkelijk gewonnen: bij een eerste date knappen ze af op een onaangename lichaamsgeur, onverzorgd uiterlijk of gebrek aan intelligentie, maar ook iemand die alleen over zichzelf praat komt niet door de keuring.

Verliefd op partner

Van de vrouwen die al een relatie hebben, is de meerderheid gelukkig. Maar liefst 2 op de 3 vrouwen geeft aan dat ze nog steeds verliefd is op haar partner. Wel maken we zo’n 1,5 keer per week ruzie, meestal over onbenulligheden of het huishouden, geld en de opvoeding van de kinderen. 86% ergert zich weleens aan haar partner, meestal omdat hij slordig, lui of eigenwijs is, niet luistert of… snurkt.

Seksleven

Over het seksleven zijn de dames gematigd positief: dat krijgt als rapportcijfer een 6,5. De meerderheid beschrijft de seks met hun partner als ‘vertrouwd’ of ‘afwisselend’, maar 3 op de 10 dames noemt het ronduit ‘saai’ of zelfs ‘niet bestaand’. Gemiddeld doen we ’het’ eens in de 5 dagen. Het merendeel is tevreden over die frequentie, maar van een kwart van de dames mag het best wat vaker. 4 op de 10 vrouwen hebben seksspeeltjes en 6 van de 10 vrouwen doen aan zelfbevrediging. Slechts 2% zou minder vaak seks willen hebben. De veronderstelling dat vrouwen nooit zin hebben, kunnen we dus vanaf nu naar het rijk der fabeltjes verbannen!

Vreemdgaan

Van de deelnemers zegt 13% in haar huidige relatie te zijn vreemdgegaan, gemiddeld is er zelfs 4 keer iets met een ander voorgevallen. Als voorgaande relaties worden meegerekend, heeft 1 op de 4 vrouwen ooit een slippertje gemaakt en werden net zoveel vrouwen verliefd op een ander.

Van de deelneemsters heeft 70% een betaalde baan. Ook zijn we best ambitieus: hoewel 38% van de vrouwen zegt dat hun gezin en sociaal leven belangrijker zijn dan werk, geven we onszelf een 6,7 als het aankomt op ambitie. Toch laat de inkomensgelijkheid binnen de relatie nog te wensen over. 6 van de 10 vrouwen met een relatie geven aan dat hun partner meer verdient, in 2 van de 10 gevallen verdienen beiden evenveel. Slechts 16% van de vrouwen verdient meer dan haar partner.

Minder werken na geboorte

Die inkomensverschillen lijken deels toe te schrijven aan de aanwezigheid van de kinderen: 80% van de moeders zegt na de geboorte van de eerste minder te zijn gaan werken, terwijl maar 10% van de partners uren heeft ingeleverd. Bijna 1 op de 5 vrouwen doet werk dat beneden haar opleidingsniveau ligt.

Huishouden

1 op de 5 werkende vrouwen vindt dat haar man wel wat meer in het huishouden mag doen. In de meeste relaties zijn de taken thuis ongelijk verdeeld. Een kwart van de werkende vrouwen verricht zelfs 90% van het huishoudelijk werk! Zou het daarom komen dat bijna alle deelnemers (93%) regelmatig stress ervaren? Bij een derde van de vrouwen is dit het gevolg van werk, maar we liggen ook wakker van problemen met onze partner, de kinderen en de financiën.

Een leven zonder druktemakers

Hoewel 9 op de 10 moeders het leven leuker vindt geworden sinds ze kinderen heeft, verlangt ruim 1 op de 10 stiekem weleens naar een leven zonder die kleine druktemakers. En ondanks dat we proberen ze zo goed mogelijk op te voeden, schreeuwt 64% van de moeders soms tegen haar kroost en heeft 18% weleens een corrigerende tik uitgedeeld.

En niet alleen VROUW heeft zich in de afgelopen 10 jaar flink ontwikkeld, ook jullie zijn veranderd! Maar liefst 70% van de deelneemsters vindt zichzelf beduidend anders dan 10 jaar geleden. Ze noemen zichzelf zelfverzekerder, volwassener, rustiger, zelfstandiger, stabieler, mondiger, gelukkiger... en een beetje dikker.

Wie is Monique?

Uit onze enquête kwam ook naar voren hoe de gemiddelde Nederlandse vrouw heet en eruit ziet. De meest voorkomende naam? Monique! En wie is zij dan? Ze is 45 jaar en 1.70 meter lang. Ze weegt 74 kilo, maar liegt daar voor het gemak meestal anderhalve kilo vanaf. Ze draagt maat 40/42 en is trots op haar gezicht en borsten. Ondergoed koopt ze voornamelijk bij de HEMA, Zeeman of H&M. Ze heeft gemiddeld 17 paar schoenen, houdt van zoetigheid en witte wijn en heeft 3 écht goede vriendinnen. De bekende vrouw die de Nederlandse vrouw het best representeert is volgens de deelnemers aan het onderzoek Linda de Mol, gevolgd door Chantal Janzen en Irene Moors.

Natuurlijk zijn wij heel erg benieuwd naar wie deze Monique nu echt is. Dus: herkent u zich in het profiel, stuur dan een mailtje (met foto of liever nog: een zelf opgenomen filmpje) naar: redactie@vrouw.nl ovv Monique.

Tekst mmv Paul van der Meer