Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw in badpak maakt selfie
Foto: Hollandse Hoogte
Afdalen in het mannenbrein

'Echte vrouwen zijn
gelukkig en niet perfect'

blogger

Jan Willem Vaartjes

K

'Kijk papa! Die mevrouw daar ligt met een stok in zee'. Nieuwsgierig geworden kwamen we steeds dichterbij. De vermeende stok transformeerde langzaam in een selfiestick. De jonge dame ging in de branding helemaal op in het fotomoment. Het had iets aandoenlijks. 

Met een beetje fantasie lag daar een aangespoelde zeemeermin. Haar hoofd bungelde wat schuin op haar romp en haar lippen waren getuit. De niet te missen qua omvang indrukwekkende Gucci zonnebril weerkaatste het zonlicht. Als een stel ramptoeristen bleven we even schaamteloos staan. Na een paar minuten vervolgden we onze wandeling. Honderd meter verderop keek ik nog even om. Ze lag nog in nagenoeg dezelfde houding.

Libidostimulerende kiekjes

De Ibiziaanse stranden waren ook dit jaar weer bezaaid met selfieminnende toeristen. Waar je ook was en waar je ook keek. Eerlijk is eerlijk... de atmosfeer op Ibiza leent zich ook wel voor mooie, libidostimulerende kiekjes. De goedgezinde zon, de felblauwe hemel, het turquoise zeewater, de aanlokkelijke stranden; ideale ingrediënten om het gebruinde lijf vast te leggen.

Het lijkt steeds meer op een onschuldige pandemie. Jonge kinderen, pubers, volwassen. Iedereen is ermee besmet. Alleen opa's en oma's lijken zich niet druk te maken om een 'zelfshot'. Die generatie voelt zich meer aangetrokken tot de ouderwetse camera. En die zet je niet zo makkelijk omgekeerd voor je snufferd. 

Selfiewaardig lichaamsdeel

De oudere generatie heeft ook minder geldingsdrang; is meer in balans. Ik heb vanzelfsprekend ook de nodige selfies gemaakt waarbij ik mijn steeds 'imposantere' torso vakkundig weghield. 'Jij krijgt ook borstjes papa', riep mijn dochter een keer toen ik mij achteloos oprichtte van het strandbedje. 'Geen selfiewaardig lichaamsdeel meer', dacht ik in een opwelling. Een idiote gedachte eigenlijk, nu ik zo over nadenk.

Op Facebook zag ik een filmpje van een Amerikaanse man die op een grappige maar ook serieuze, indringende manier vrouwen en met name meisjes een spiegel voorhield. Real girls ain't perfect riep hij ergens halverwege zijn pleidooi. Om te waarschuwen tegen de schijnwereld waarin wij ons steeds meer begeven.

Gefilterde selfie

Een wereld die ons doet geloven, dat het gras bij de buren altijd groener is. Een wereld waarin uiterlijk (vertoon) steeds belangrijker wordt. Met name jonge vrouwen zijn daar gevoelig voor. Een perfecte, dikwijls gefilterde selfie biedt dan zelfvertrouwen. Het heilige geloof dat vrienden je dan weer (meer) waarderen. Ik moet altijd gniffelen als ik de gulle, lovende reacties lees als iemand weer een nieuwe selfie post terwijl ik denk 'Huh, is zij dat?'.

'Huh, is zij dat? dacht ik ook regelmatig in de fase waarin ik een tijdje obsessief heb gedate. Ik had dan afgesproken met een in mijn ogen ogenschijnlijk aantrekkelijke vrouw nadat ik eerst een keur aan foto's had bestudeerd. Dat een filter een uitkomst is om veel te verbergen werd mij al snel duidelijk.

Een afknapper

Natuurlijk zie ik ook wel in dat innerlijk belangrijker is dan uiterlijk. Maar iemand ontmoeten die in real life - in de verste verte - niet lijkt op hoe zij er op de foto's uitziet kan een afknapper zijn. 'Zou jij ook niet wat meer op je selfie willen lijken?', twitterde ik recentelijk. Het leverde een aantal leuke, openhartige reacties op. Die Amerikaanse man heeft gelijk; echte vrouwen zijn niet perfect. Ik zou daar nog aan willen toevoegen: Echte vrouwen zijn gelukkig en niet perfect. Amen.

En, wat vind jij? Laat je horen!