Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Afdalen in het mannenbrein

Foute man in de spotlights:
'Hij, hij, hij en dan komt hij'

blogger

Jan Willem Vaartjes

E

Ergens in de zomer van 2014 liep ik op mijn werk langs de kamer van een collega. Ik zag haar vanuit mijn ooghoek in een weinig goeds voorspellende houding achter haar bureau zitten. Haar hoofd verzonken in haar handen.

Zomaar achteloos doorlopen was geen optie. De hulpverlener in mij fluisterde mij toe te informeren naar de ernst van de situatie.

"Hé goedemorgen, jij ziet er niet bepaald opgewekt uit vandaag", zei ik met een bezorgde stem. Ze leek me niet te horen, maar na een paar seconden draaide ze haar hoofd in mijn richting. "Zal ik eerst maar een straffe bak koffie voor je halen voordat je wat zegt?", bood ik aan. Een flauw knikje was voldoende om snel rechtsomkeert te maken naar de koffiecorner.

Eenmaal terug op haar kamer nam ik plaats in de stoel tegenover haar. "Speak up", zei ik. Ze ademende diep in. "Die klootzak maakt me gek", zei ze met een licht trillende stem. "Welke klootzak bedoel je?", antwoordde ik. "Mijn vriend", antwoordde ze.

"Hij is een onmogelijke, kleinzerige, dominante man. Ik kan hem niet meer uitstaan met zijn jaloerse trekjes", vervolgde zij. "Waarom ga je dan niet bij hem weg?", vroeg ik. "Kon ik dat maar. Ik houd zoveel van hem", zei ze terwijl ze me radeloos aanstaarde en een traan wegpinkte. Ik fronste mijn wenkbrauwen en wist even niet meer te zeggen dan: "Drink je koffie nu maar op voordat 'ie koud wordt."

Exclusiviteitsgevoel en verlangen

Mijn collega was niet de eerste vrouw en zeker ook niet de laatste vrouw die ik heb ontmoet met een vergelijkbare worsteling. Veel vrouwen hebben een zwak voor mysterieus ogende mannen die 'gezegend' zijn met allesoverheersende karaktertrekken. Ze oefenen klaarblijkelijk een onweerstaanbare, intense aantrekkingskracht uit. Vrouwen vinden het dikwijls spannend en opwindend als een man niet gelijk hapt en eerst hard to get speelt.

"Dat vergroot het exclusiviteitsgevoel en het verlangen", zei een vriendin laatst tegen mij. "Een man die gelijk bovenop me duikt met zijn gevlei, moet ik op voorhand niet. Dat is geen echte man", zei ze enigszins triomfantelijk. "Jij valt op foute mannen hè?", vroeg ik. "Wat is fout?", zei ze. "Nou, zo'n man die jou ieder keer weer laat huilen uit onmacht", wierp ik terug.

Even leek ze van haar apropos. "Weet je Jan Willem, ik voel vaak ook wel van te voren dat ik zo'n man beter kan negeren, maar het lukt me gewoon niet."

Narcistisch gedrag bij foute mannen

Foute mannen hebben veel overeenkomsten met elkaar. Deze mannen zijn vooral heel gek op zichzelf. Ze vertonen in meer of mindere mate narcistisch gedrag, waar dikwijls een gevoel van onzekerheid achter schuilgaat. Narcistische types zijn doorgaans ook succesvolle, ondernemende types, wat de aantrekkingskracht op vrouwen alleen maar vergroot.

Narcistische types steken hun succes ook niet onder stoelen of banken. Alles moet groot; het horloge, het huis, de auto, de vakantie. Wat de rest van de wereld van ze vindt, interesseert ze niet veel. "Hij, hij, hij en dan komt hij", zei, of liever gezegd jammerde, een andere vriendin laatst tegen mij.

Ziekelijke controledwang

De foute man is ook erg bedreven in het charmeren van vrouwen. Ik schrijf bewust 'vrouwen', als je begrijpt wat ik bedoel. Ze hebben het bijna tot kunst verheven. En als een vrouw ergens een zwak voor heeft, is dat wel dat een man die haar (volledig) in de watten kan leggen.

De ware aard van de foute man komt pas naar boven, als de vrouw eenmaal gevangen zit in zijn web. De weg naar emotionele chantage ligt dan volledig open. Ze schuiven steeds verder op in hun gedrag; kijken hoe ver ze kunnen gaan. De foute man is namelijk jaloers aangelegd en duldt geen mogelijke concurrentie rondom zijn lief.

Deze afkeer gaat nogal eens gepaard met een intimiderende, ziekelijke vorm van controledrang, wat verstikkend werkt op een relatie. Van enige vorm van zelfreflectie is geen sprake. Tot slot is de foute man een kei in het telkens weer beloven van beterschap. Een vrouw moet sterk in haar schoenen staan om na zijn zoveelste knieval eieren voor haar geld te kiezen.

In iedere vrouw schuilt een verpleegster

Inmiddels durf ik mij aan één uitspraak wel te wagen ...vrouwen willen mannen redden. Of anders gezegd: veranderen. In iedere vrouw schuilt wel een verpleegster. De ijdele hoop dat een foute man zich vroeg of laat ontpopt tot een ongecompliceerde partner, voor zover dat überhaupt mogelijk is, houdt de relatie dikwijls jarenlang in stand. Een andere verklaring kan ik zo 1-2-3 niet bedenken, of het moeten zijn ongeëvenaarde bedprestaties zijn.

De goede man kan overigens wel wat van de foute man leren. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Foute mannen hebben het vermogen om intens van een vrouw te houden. Om een vrouw op een voetstuk te plaatsen. Dat stimuleert het meisjeshart. Als hij werkelijk van zijn fouten zou leren, zou hij transformeren in een heerlijke man en dan is er geen houden meer aan ...