Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Afdalen in het mannenbrein | man verveelt zich tijdens het winkelen
Foto: Hollandse Hoogte | Mood Board / Rex Features
Afdalen in het mannenbrein

Vrouwen die shoppen
zijn niet te stoppen

blogger

Jan Willem Vaartjes

V

Vandaag is het Niet Winkeldag. Voor Jan Willem Vaartjes een feestdag: "Deze week bracht ik een bliksembezoek aan een modezaak in Hilversum waar een goede vriendin van mij werkt. We stonden bij de koffiecorner gezellig te keuvelen toen mijn oog viel op een oudere meneer die wat voorover gebogen op een laag krukje zat."

"Zijn chic ogende, goed gekapte eega stond iets verderop voor de spiegel een kek jasje met tijgerprint te passen. Naast haar een rek vol met eveneens kekke jasjes, die nog op een keuring hingen te wachten. De blik van de vriendelijk ogende meneer kruiste de mijne. Ik werd getrakteerd op een vette knipoog en een mond die overduidelijk lucht uitblies. Beiden konden we een lach van herkenning en inlevingsvermogen niet onderdrukken.

Vrouwen en shoppen ... een haast onweerstaanbare combinatie. Ik geniet altijd kostelijk als ik die verveelde en vermoeid ogende mannen zie zitten (of staan) terwijl vrouwlief lustig in de rekken met kleding koekeloert op zoek naar iets dat mogelijk – ik herhaal 'mogelijk' – een plekje verdient in de toch al immer uitdijende kledingkast. 

Aan het selectieproces van een vrouw lijkt maar geen eind te komen. Laten we eerlijk zijn; de keuze is ook veel te groot. Alsof je aan een kind vraagt om een paar snoepjes uit te zoeken in een winkel waarbij het huisje van de heks in Hans en Grietje verbleekt. En als uiteindelijk blijkt dat de bezochte kledingzaak toch niet iets geschiktst in huis heeft, zijn er in directe nabijheid nog tig andere met kleding uitpuilende zaken waar mogelijk – ik herhaal weer 'mogelijk' – iets passends hangt.

De passpiegel is onverbiddelijk

Als mevrouw dan eindelijk iets heeft gevonden wat een aankoopsucces 'dreigt' te worden  en de man opveert van geluk, dan is de kans op een deceptie levensgroot aanwezig. Bij het passen kan namelijk van alles misgaan, niet in de laatste plaats omdat het kledingstuk haar rondingen toch net iets te veel accentueert. De passpiegel is wat dat betreft onverbiddelijk.

De prijs van het artikel is voor een vrouw overigens in beginsel van secundair belang. Ik zou echt niet meer weten hoe vaak ik wel niet tegen mijn ex-genote heb gezegd, dat die broek of jurk haar beeldig stond, tegen beter weten in. Pinoccio zou er jaloers op worden. Alles achtte ik geoorloofd om bevrijd te worden uit de houdgreep-van-de-kledingzaak.

Functioneler ingesteld

Wat shoppen betreft pakken mannen het toch wat anders aan. Dat komt ongetwijfeld omdat wij functioneler zijn ingesteld. Veel vrouwen gaan graag gezellig naar de stad, vaak zonder een gericht doel. Vrouwen kunnen oeverloos door een stad of winkelcentrum banjeren zonder uiteindelijk iets te kopen. Mannen gaan naar de stad, omdat ze (graag) iets willen kopen waar van tevoren goed over is nagedacht. Groot voordeel voor een man is bovendien, dat de pasmaat vaak jarenlang hetzelfde blijft, zodat een aankoop van een broek, blouse, pak of shirt in no time is gepiept.

Aangename zithoekjes 

Gelukkig spelen veel winkels inmiddels in op de verveelde man door aangename zithoekjes te creëren waar wij, het liefst met alcoholische versnaperingen, vakkundig koest worden gehouden. Waar we échte mannenzaken kunnen bespreken en soms nog even onze gal spuien over het leed dat ons telkens weer wordt aangedaan. 

Een ander geluk is dat webshops als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. Wel zo makkelijk om vrouwlief thuis op de bank met de iPad op haar schoot wat ooglijks te laten bestellen. Scheelt weer een bezoekje aan de stad, alhoewel ik ook compassie voel voor de retailers die het steeds zwaarder krijgen om hun hoofd boven water te houden.     

Opgedirkte dames

Mijn dochter (11) heeft nu ook het genot van winkelen ontdekt met haar vriendinnen. Een hele happening is dat telkens weer. De opgedirkte dames worden op gezette tijden afgezet in winkelcentrum Kronenburg bij ons in Arnhem Zuid, om een paar uur helemaal los te gaan op € 10,00. Dan is het financiële leed nog een beetje te overzien, maar dat zal rap anders worden naarmate ze ouder wordt. Het wordt ze wat dat betreft met de paplepel ingegoten. Trouwens, ik vreet mijn schoen op als een vader zo'n uitstapje initieert.

Mijn vader zei ooit met een kwinkslag: 'Zoon, jouw moeder gaat overdag met een blanco check shoppen en 's avonds ga ik met een blanco portemonnee naar de kroeg'. Ik ben dus gewaarschuwd."