Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vuurwerk in de slaapkamer
Foto: Hollandse Hoogte
Afdalen in het mannenbrein

'Knalde het maar weer eens
in de slaapkamer', dacht zij

blogger

Jan Willem Vaartjes

O

Over twee weken is het alweer zo ver. Dan kunnen de champagneflessen uit de kast en hangen we massaal bij elkaar om de nek voor een ferme nieuwjaarsknuffel. Moeder kijkt gezellig met haar dochter van achter het raam toe hoe vader en zoonlief voor even veranderen in G.I. Joe's, als ze op straat het ene na het andere vuurwerk er doorheen jassen.

Bij iedere knal maakt haar zoon van pure opwinding een vreugdesprong. Vader doet opzichtig mee. "Knalde het maar weer eens in de slaapkamer", mijmerde ze toen ze terugliep naar de keuken om het glas nog maar eens bij te vullen.

Erosie van liefde

Bij veel stellen dooft het Heilige Vuur langzaam in de loop der jaren. Wat ooit begon als vurige liefde en pure lust verandert langzaam maar zeker in een manier van samenleven die meer wegheeft van een geoliede gedoogconstructie. 

Deze erosie van liefde kent natuurlijk vele oorzaken: soms goed te verklaren, soms ook helemaal niet. Het is niet mijn bedoeling om aspirant-ouders te ontmoedigen, maar de komst van kinderen bijvoorbeeld brengt een groot gevaar of, laat ik het positiever verwoorden..., een grote uitdaging met zich mee.

In de zwangerschapsperiode groeien de aanstaande ouders naar elkaar toe, bij de bevalling beleven ze samen een onvergetelijk moment en in de eerste maanden na de bevalling leven ze op een roze wolk. Een wolk die de toenemende vermoeidheid nog enigszins kan verbloemen. De jaren daarna zijn één grote rollercoaster en een heuse relatietestcase.

Jezelf verliezen

"Kinderen zijn killing voor een relatie", schreef een bekende filosofe ooit. Ik ga dat niet bekrachtigen, alhoewel ik wel begrijp wat ze hiermee wilde zeggen. Door de komst van één of meerdere kinderen verandert er nu eenmaal veel. Voor vrouwen is het zaak om zichzelf niet te veel te verliezen in hun moederrol en voor vaders is het zaak om niet weg te duiken als de vaderlijke verplichtingen even te veel dreigen te worden.

De tijd die nodig en wenselijk is voor de opvoeding van kinderen zet bovendien de eigen ontwikkelingsbehoefte onder druk. Carrières nastreven, het sociale leven op peil houden, aandacht voor elkaar houden en tegelijkertijd ouder zijn ... het lijkt steeds meer een onsmakelijke cocktail te worden in deze hurry-hurry-tijd.

Ouderwets knallen

Een van de eerste dingen die dan vaak sneuvelt, is de intimiteit. Een goede vrijpartij verwordt steeds meer tot een zeldzaamheid, terwijl juist een goed potje ouderwets knallen stofjes aanmaakt in de hersenen die zorgen voor de broodnodige verbinding.

Het is echt niet zo dat we het zijn verleerd, maar een vorm van chronische vermoeidheid door een hectisch leven slaat de lust dikwijls dood in onze bovenkamer. We gaan simpelweg minder moeite doen voor elkaar, en voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel. Ruim twee jaar terug belandde ik op de slaapkamer van een date waar ik aan de muur een wulps ogend schilderij aantrof. Zij had het daar ooit neergehangen in de hoop om sfeer terug te brengen in haar relatie vertelde ze. Het had blijkbaar weinig succes gesorteerd.

De druk moet eraf

Voor mannen is seks meer een primaire levensbehoefte. Om het maar even plat te zeggen: de druk moet eraf. Anders worden we chagrijnig. Voor vrouwen is seks zeer zeker ook een behoefte, maar dan wel graag met gevoel. Iets wat je samen beleeft en niet los van elkaar. Iets waar je de tijd voor neemt. Het moet geen verplicht nummertje worden, waarbij de vrouw inspiratieloos onder de man ligt en in gedachten allang is afgedwaald en manlief vooral sommeert haast te maken met zijn hoogtepunt. Duty calls.

Gillende keukenmeiden

Misschien een leuk idee om aankomende Nieuwjaarsnacht je eega eens te verrassen met een paar gillende keukenmeiden in de slaapkamer. Een honderdduizendklapper kan natuurlijk ook, maar dat geeft zo'n vreselijk troep.

Helemaal mooi zou zijn als manlief jou zou ontvoeren naar de slaapkamer vol met sterretjes en wat Bengaals vuurwerk. Vuurwerk dat afgaat als tegelijkertijd een hoogtepunt wordt bereikt. Een hoogtepunt dat jullie allereerste vrijpartij ruimschoots overtreft. Houd het slaapkamerraam trouwens gerust een beetje open. De buurt mag wat mij betreft best even getuige zijn van deze heugelijke gebeurtenis .