Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een ouderwetse kindertraktatie
Foto: Hollandse Hoogte
Afdalen in het mannenbrein

'Moeders, stop met
die idiote kindertraktaties'

blogger

Jan Willem Vaartjes

V

Vorige week zag ik op Facebook een foto geplaatst door een vriendin. Vol trots toonde ze de schooltraktatie van haar dochtertje. Eerlijk is eerlijk, het zag er prachtig uit...

Iets van dertig pinguïns stonden keurig in gelid op een schaal. Hun romp een negerzoen. Met veel oog voor detail waren de ledematen aangebracht. De pinguïns rustte op iets dat leek op een rond koekje. Ik weet niet precies wat. Maar het moet een minuscuul, tijdrovend klusje zijn geweest. 

Aan de keukentafel

De bewuste foto is geen uniek verschijnsel. Met enige regelmaat zie ik calorierijke kindertraktaties op social media die getuigen van veel liefde en creativiteit. Vooral moeders ontpoppen zich tot heuse patisseriewonders. Natuurlijk zal kindlief meehelpen aan de keukentafel, maar fungeert vast hoofdzakelijk als assistent.

Ik vraag me telkens weer af waar die moeders de tijd vandaan halen om de hele klas te verrassen met hun kunstwerkjes. Iedereen is immers tegenwoordig zo druk met van alles en nog wat. Zeeën van tijd moeten ze hebben. Overigens bekende mijn vriendin dat zij zich halverwege het bouwen van haar pinguïnkolonie afvroeg waar ze aan was begonnen.

Een overijverige mama

Ik vreet mijn schoen op als er achter de schermen geen stiekeme 'wie maakt de mooiste kindertraktatie van het jaar'-competitie heerst tussen die moeders. Ik stel mij voor dat zo'n overfanatieke mama met een jaloerse blik de foto aanschouwt waarop de kindertraktatie van een klasgenootje van haar kind te zien is. Diezelfde avond nog wordt Pinterest geraadpleegd om inspiratie op te doen. 'Wat zij kan, kan ik mooier', hoor ik haar tieren.

Het lijkt me ergens een kwelling voor een niet zo creatieve mama als haar kind op dezelfde dag jarig is als een klasgenootje dat wel 'gezegend' is met een overijverige mama. Een schaal vol tomaatjes met een toupetje van basilicum steekt lelijk af bij een schaal vol Disney-figuurtjes in elkaar gedraaid met een bonte verzameling dropveters.  

Vaders zouden het anders aanpakken. In ieder geval een stuk minder uitsloverig. Ik heb weleens in een melige bui voorgesteld aan de meester van mijn zoon om een frituurpan mee te nemen in de klas. Mijn idee om de kinderen onvervalste bitterballen of frikadellen voor te schotelen met een toefje mosterd of mayonaise werd resoluut van de hand gewezen. Een vette hap is natuurlijk al helemaal uit den boze op school.

Boterhamworst om een stuk augurk

Vroeger, bij mij op de lagere school, werd er uiteraard ook volop getrakteerd. En natuurlijk gingen sommige traktaties verder dan alleen een blokje kaas, een zilveruitje en een prikkertje met de Nederlandse vlag.

Mijn moeder rolde steevast een plak boterhamworst om een ferm stuk augurk. Erg lang kan dat niet hebben geduurd om zoiets te fabriceren. Sterker nog, de traktatie werd dezelfde ochtend nog gereedgemaakt.

Het lijkt me goed idee om de idiotie van de kindertraktaties dit jaar in te ruilen voor een eenvoudig recept, liefst met enkel gezonde producten van bijvoorbeeld de groenteboer. Scheelt ook een boel voorbereidingsstress. Bovendien is healthy shit food helemaal van deze tijd als antwoord op de toenemende zwaarlijvigheid van kinderen. Niet alleen een kinderhand is snel gevuld, ook een kindermond.