Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

beachvolleybal vrouwen
Foto: Hollandse Hoogte
Afdalen in het mannenbrein

'Mannen kunnen van vrouwen
nog een staaltje teamspirit leren'

blogger

Jan Willem Vaartjes

Z

Zondag won onze goedogende knuffel Limburger Tom Dumoulin de 100-ste editie van de Giro d'Italia. Een puike prestatie. De presentator van Eurosport hield het niet droog en kwam superlatieven te kort om 'onze Tommie' de hemel in te prijzen.

Hij vertelde de kijkers hoe bijzonder het was dat voor het eerst een Nederlander deze prestigieuze koers had gewonnen. We moesten heel ver terug in de tijd om uit te komen bij Joop Zoetemelk, die in 1980 de Tour de France op zijn naam schreef.

Het vrouwlijf

Wat de dolenthousiaste presentator echter verzuimde te vertellen, is dat de Giro nog niet zo gek lang geleden ook al was gewonnen door een vrouw. Sterker nog... Marianne Vos heeft al drie keer de Giro gewonnen (2011, 2012 en 2014, red.) en Anna van der Breggen één keer (2015, red.). 

Vrouwensporten worden vaak miskend door het journaille en sportprogramma's. Mannen domineren de belangrijkste sporten in de media. Vaak fysieke sporten waar het aankomt op kracht en uithoudingsvermogen precies zoals de Grieken het ooit bedoelden. Sporten waar het vrouwenlijf zich wat minder voor leent.

Babyvet

Sporten is eeuwenlang hoofdzakelijk een mannending geweest. De laatste eeuw is daar gelukkig een kentering ingekomen en de laatste jaren heeft deze kentering een boost gekregen door het succes van onder andere onze volleybal- handbal en hockeydames.

Van die vrouwen die veelal gezegend zijn met zo'n schattige paardenstaart en een outfit die op een Braziliaans strand niet zou misstaan. Dat vinden mannen namelijk mooi om naar te kijken. Niet van die übersportieve vrouwen die hun borsten en bibs hebben weggetraind, maar vrouwen die ogen als the girl next door met nog een beetje babyvet op de botten.

Meer seks

Benaderbare vrouwen waarbij je kan wegdromen en waarmee we graag een keer een avond in de kroeg willen doorbrengen en alle remmen los laten gaan. Vrouwen ook die nog niet verpest zijn door megalomane inkomens en naast hun schoenen zijn gaan lopen door sterallures en waarvoor het woord 'meisje' ooit is bedoeld.

Ik herinner mij nog dat de KNVB jaren terug - om extra toeschouwers te trekken - besloot om de vrouwen van ons nationale team in een strak tenuetje te steken. Er moest meer seks in alhoewel de KNVB dat natuurlijk nooit zo zou toegeven. Alle rondingen moesten goed zichtbaar zijn om meer mannen naar de stadions te lokken. Echt geholpen heeft het trouwens niet.

Staaltje teamspirit

Mannen kunnen in ieder geval van vrouwen nog een staaltje teamspirit leren. De energie die vrijkwam tijdens de Olympische Spelen bij onze succesvolle damesteams was ongeëvenaard; het plezier en fanatisme spatten ervan af. Ik zou er als bondscoach van het Nederlands Elftal in ieder geval zeer jaloers op zijn.

Misschien is het een aardig idee om bij wijze van experiment vrouwen toe te laten tot teams die nu nog hoofdzakelijk uit mannen bestaan. Neem gerust korfbal als voorbeeld alhoewel dat niet echt mijn sport is. Stel een vrouwenquotum in van pak-hem-beet 25%.

Met een beetje geluk ontstaat op het veld een chemie die leidt tot ongekende eh... hoogtepunten. Want met een vrouwelijke teamtouch gaan mannen vast sexyer spelen. En sex sells! Ongetwijfeld worden er dan weer extra sponsoren en toeschouwers aangetrokken. Verdorie... ik begin er nog in te geloven ook!