Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Afdalen in het mannenbrein

'Buiten het zicht van mijn moeder
gaf mijn vader mij condooms'

blogger

Jan Willem Vaartjes

H

Het moet ergens eind mei 2013 zijn geweest toen mijn vader mij plotseling gebaarde met hem mee te komen. Ietwat verontwaardigd volgde ik hem, zoals ik dat zo vaak in mijn leven heb gedaan.

Eenmaal in de hal en buiten het gezichtsveld van mijn moeder fluisterde hij als een kind dat een groot geheim opbiecht: "Ik heb iets voor je gekocht jongen. Het wordt tijd dat je het verdriet van de scheiding achter je laat en gaat genieten."

Condooms

Uit zijn jaszak haalde hij een pakketje dat was verpakt in frommelig Sinterklaaspapier. Nieuwsgierig geworden door zijn geheimzinnige gedoe scheurde ik het open. "Hé, dat zijn condooms pa. Van het AH-huismerk nog wel," reageerde ik lichtelijk verbaasd.

"Dat zie je goed zoon", grapte hij, terwijl hij wat zenuwachtig naar de deur van de woonkamer keek of mijn moeder niet plotseling de deur zou openzwiepen en onbedoeld getuige werd van deze opmerkelijke transactie.

Een gekke wereld

Ik kon wel lachen om zijn gulle gift. "Het is een gekke wereld daarbuiten. Als je het doet, doe het dan veilig, want anders krab je je nog een keer suf", bulderde hij het bijna uit. Ondertussen fantaseerde ik hoe het gezicht van de AH-caissière er moet hebben uitgezien toen deze olijke man van dik in de zeventig zijn niet alledaagse aankoop deed.

Maar hij had gelijk, weet ik inmiddels maar al te goed. Het is een gekke wereld, die weelderige en onstuimige wereld van singles. Het gemak waarmee de happy single het ene matras voor het andere verruilt is ongekend groot en dat geldt niet alleen voor mannen.

De opwinding verweekt de ratio en voor je het weet domineert de lust, denk je niet meer na en blijft het condoom als stille getuige op het nachtkastje liggen, terwijl lichamen iets verderop samensmelten.

Semi-veilig

Bijna iedereen doet het in meer of mindere mate onveilig of semi-veilig met elkaar. Ook mensen die nog in een relatie zitten en het nodig vinden om er een minnaar of minnares op na te houden, valt me op. Voor je het weet, loop je met een enge ziekte rond die, als ik de foto's op internet mag geloven, de impact van sigaretten ver overstijgt.

Niet vreemd dus, dat nog niet zo lang geleden de GGD en de Vereniging van Huisartsen de noodklok luidden. Het aantal SOA-testen rijst namelijk de pan uit. Met name bij de GGD. Daar is het namelijk gratis. 

Russische roulette

Het vertrouwen in elkaar is blijkbaar groot, terwijl je elkaar feitelijk amper kent. Dat gehannes met zo'n rubbertje is ook wel een onderbreking van een stomend samenspel, om van de weemoedige geur nog maar te zwijgen.

En ja, het gevoel bij een man is ook een stuk minder met een stuk latex om zijn jonge heer. Allemaal slechte excuses natuurlijk om het zonder te doen. We spelen massaal Russische roulette en zelf ga ik hier ook niet roomser dan de Paus doen.

Boodschap

Ik moest van de week denken aan dat lied van Queen: Too much love will kill you. De betekenis van dit nummer gaat niet over het gevaar van teveel liefde in de vorm van wisselende seks, wat ik altijd dacht, maar het had zomaar gekund. Zeker in het geval van de zanger, Freddie Mercury, die ook niet vies was van een vrijpartijtje hier en daar.

Maar goed... de boodschap mag duidelijk zijn: 'Vrij met verstand, speel niet met je gezondheid en bezorg elkaar vooral niet een 'leuk aandenken''. Desnoods vraag je mijn vader maar om even langs de drogist te gaan. Ik zie het hem nog doen ook!