Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Afdalen in het mannenbrein

Een kleinere man heeft het maar zwaar
op de datingmarkt

blogger

Jan Willem Vaartjes

O

Op Letland en een enkele Afrikaanse enclave na, behoort de Nederlandse vrouw tot de langste schepsels in de wereld. Dat geldt overigens ook voor de Nederlandse man, die met zijn gemiddelde lengte mondiaal zelfs koploper zou zijn. Dat houdt de boel in de zoektocht naar een leuke partner mooi in balans, zou je zeggen.

Vorig jaar was ik op vakantie met de kinderen op Ibiza. Een heerlijk eiland, dat helaas ten onder dreigt te gaan aan haar eigen populariteit. Gelukkig zijn er nog een paar wonderschone strandjes waar je nog wel zonder al te veel gedoe bedjes kunt huren zonder dat je belachelijk vroeg je nest uit hoeft.

Op één van onze favoriete strandjes lag ik heerlijk wat te chillen. Mijn kinderen waren ondertussen iets verderop al minstens een uur aan het spelen in een kuil, waar zich met gemak twee Duitsers in konden verschuilen. Jammer genoeg is rustig een boek lezen op het strand niet aan mij besteed, dus beperk ik me tot De Telegraaf en wat oppervlakkig getuur in de rondte.

Boomlange brunette

Mijn oog werd op een gegeven moment getrokken door een boomlange, gebruinde langharige vrouw in een smetteloze witte bikini. Zij liep hand in hand in de branding, met haar zichtbaar afgetrainde partner.

Dat zijn groeihormonen er redelijk bijtijds het bijltje bij hadden neergegooid, was goed te zien. De twee verschilden ruim een kop in lengte, nogal opvallend. Ik kon niet ophouden met staren totdat ze uit het zicht verdwenen, en dit was niet alleen omdat zij een prachtige verschijning was zo langs het glinsterende water.

In koeienletters de minimale lengte

Ik realiseerde mij hierna dat ik kennelijk moeite heb met het plaatje 'lange vrouw naast een kleinere man'. Alsof het niet klopt. Het zo niet zou horen. Ik betrapte mij er ook op dat ik een paar keer 'ach gut' dacht en medelijden voelde voor deze man, aan de zij van zo'n reusachtige vrouw. Idioot vooroordeel natuurlijk, maar toch.

Voor het leeuwendeel van de single vrouwen is de lengte van een man vrij bepalend bij de keuze of het überhaupt tot een date komt. In de tijd dat ik volle bak aan het Tinderen was, heb ik dit zelf ook ervaren. Zoals wanneer er op 'haar' profielpagina met koeienletters vermeld stond wat de minimale lengte van de tegenpartij diende te zijn.

Dan maar geen hakken

Zelf heb ik niets te klagen over mijn lengte, noch over mijn knuffelbare postuur. Maar als ik destijds - aanvankelijk voor de grap - eens loog over mijn lengte, voelde ik de teleurstelling haast door mijn Ipad heen. 'Dan moet ik maar geen hakken dragen', typten ze steevast. Om er ook even bij te melden dat een vrouw wél graag wil kunnen verdwijnen in de armen van een man.

Paar centimeter erbij liegen

Een vrijgezelle vriendin vertelde mij deze week dat veel mannen bewust een paar centimeter erbij liegen, om zo toch een date af te dwingen. 'Dat is altijd zo'n kansloze afknapper! Dan komt er een man aan lopen, die een stuk kleiner blijkt te zijn dan hij zich voordeed', zei ze met een verbeten gezicht.

Wat dat betreft heeft een kleinere man het maar zwaar op de datingmarkt. Maar als ik om mij heen kijk en zie hoeveel relaties uiteindelijk mislukken, weet ik inmiddels wel dat vooraf selecteren op lengte geen garantie geeft op voorspoed in de liefde.

Je zal als vrouw zo toch maar de man van je leven over het hoofd zien.

Gerelateerde onderwerpen