Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bridget Jones
Foto: Sunset Box | Hollandse Hoogte
Afdalen in het mannenbrein

‘In veel vrouwen schuilt
een Bridget Jones’

blogger

Jan Willem Vaartjes

I

In deze tijd van het jaar worden vrouwen goed bediend en buitel je op het scherm over de feel good movies. Van alles wordt weer uit de hoge, romantische tv-hoed getoverd; van Love Actually en Notting Hill tot onze eigen filmhits Alles is liefde en SOOF.  

Het weer is er ook naar om avonden lang heerlijk op de bank onder een warme deken te verdwijnen en weg te kwijnen met een bak chips en een fles wijn. De film Bridget Jones's Diary mag natuurlijk ook niet ontbreken. 

Uitzinnige vriendinnen

Ik herinner mij nog goed dat deze kijkcijferknaller in 2001 in de bioscoop kwam. Ik overdrijf uiteraard als ik zeg dat vrouwen even nergens anders meer over konden praten, maar heel ver van de waarheid zit ik niet. 

Ik kan zo snel ook geen vrouw bedenken in mijn omgeving, die deze film niet minstens één keer heeft gezien. Zelf ging mijn toenmalige vrouw met een groep uitzinnige vriendinnen kijken, om na afloop met z’n allen te verdwijnen in een bruin café voor de giechelende napraat.

Feest van herkenning

Wat een feest van herkenning moet het zijn geweest. Een niet bovenmatig knappe vrouw van begin dertig, die met de nodige humor en onhandigheid hangend, wurgend en wijn slurpend door het leven gaat, op zoek naar dat ene beetje ultieme geluk.

Geluk dat andere vrouwen in haar beleving klaarblijkelijk wel wisten te vinden in de vorm van een perfect leven met een leuke baan, een ongecompliceerde, liefhebbende vent, een toffe vriendenkring en een fijn huis waar ruimte is voor op zijn minst één kinderkamer. 

Stiekem gluren

Vrouwen hebben - veel meer dan mannen - de behoefte om hun zelfbeklag te delen met elkaar. Een oneindige stroom van boeken en tijdschriften wordt er vol mee geschreven en op internet zijn er tal van vrouwenblogs en platforms te vinden om ervaringen te delen met elkaar. 

Stiekem gluur ik weleens op die sites en vaak verschijnt dan een grote grimas op mijn gezicht en dan niet alleen omdat vrouwen doorgaans ontzettend veel woorden nodig hebben om hun gevoel te kunnen uiten en gretig op elkaars reacties reageren.

Ik snap ook wel dat het een hele opluchting moet zijn voor een vrouw als je leest, dat haast iedereen worstelt met levensvragen en dat het perfect gecreëerde plaatje vaak toch niet zo prefect blijkt te zijn. Dat collectieve ‘zelfmedelijden’ werkt haast therapeutisch en het zijn nogal wat issues waarmee je gaandeweg je leven kunt worstelen. 

Weg met de geweldige sex

De hemeltergende gedachte bijvoorbeeld dat je alleen over zal blijven omdat de prins op het Witte Paard zich nog steeds niet heeft aangediend, terwijl de biologische klok onverbiddelijk doortikt. Mocht dat wel zo zijn, dan komt vaak vroeg of laat onherroepelijk de klad in een relatie en is de geweldige sex van weleer opeens ver te zoeken, beuken kinderen in op je incasseringsvermogen, schreeuwt je carrière om aandacht, ligt een burn-out als een sluipmoordenaar op de loer en voor je het weet zoek je je heil al dan niet tijdelijk bij een ander.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is ... als klap op de vuurpijl tart de tijd het figuur, de huid en haren van vrouwen en begint de onzekerheid ongenadig aan het zelfvertrouwen te knagen. Diezelfde tijd heeft vanzelfsprekend ook vat op mannen, maar dat is alleen veel minder een dingetje - of liever gezegd ding - voor ons. Logisch ook wel; grijze haren wordt geassocieerd met rijpheid, rimpels met wijsheid en een wat voluptueuzer lijf met veiligheid en geborgenheid.   

Fantastisch rotleven

Van de week trok ik aan tafel met een goede vriendin de conclusie, dat haast in iedere vrouw wel een aftreksel van Bridget Jones schuilt. “Jullie leiden bijna allemaal een fantastisch rotleven”, zei ik.

Terwijl ze me wat vragend aankeek, schonk ze onze wijnglazen nog maar eens goed vol. “Die kant van Bridget schuilt in ieder geval in mij”, zei ze met een speelse blik in haar ogen.