Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met bordje #metoo
Foto: LAURENT CHAMUSSY | Hollandse Hoogte
Afdalen in het mannenbrein

‘2017 gaat niet de boeken in
als een mannenminnend jaar’

blogger

Jan Willem Vaartjes

2

2017 zit er al bijna weer op. Het is natuurlijk een cliché, maar ook dit jaar is de tijd weer voorbij gevlogen. Ik herinner me nog goed, dat ik tijdens één van de kerstborrels vorig jaar moeiteloos een rijtje met goede voornemens opdreunde. Met een beetje fantasie proef ik nog de oliebollen en champagne, terwijl een nieuwe lading staat te popelen om bepoederd en ontkurkt te worden.

Of 2017 de boeken in zal gaan als een memorabel jaar weet ik niet, maar ook nu weer zijn we ‘getrakteerd’ op een portie ellende: natuurgeweld, hongersnoden, vluchtelingenstromen, massale schietincidenten, rassenstrijd, virusuitbraken en oorlogszuchtige taal.

Mannenminnend jaar

Ik zal het later allemaal nog weleens rustig teruglezen als mijn ouders traditiegetrouw ‘Het aanzien van 2017’ hebben besteld.

Wat ik wel weet, is dat 2017 bepaald niet de geschiedenisboeken in zal gaan als een mannenminnend jaar. Tot die conclusie kwam ik van de week, toen ik nog met een volgestouwd en enigszins beneveld gevoel van de diverse kerstdissen achter mijn pc neerstreek. 

Stroom van ellende

Ik zal wel weer de hoon van een aantal mannen over mij heen krijgen. Deze zogenaamde hoeders van de mannelijkheid vinden dat ik de man in mijn columns niet altijd met ruimhartige lof toezing en vrouwen te veel bejubel als waren zij halve godinnen.

De feiten liegen er helaas niet om; mannen waren weer rijkelijk betrokken bij een stroom van ellendige voorvallen en het Trumpiaanse tijdperk heeft de weg verder geplaveid voor grofheid en machogedrag. 

Misschien dat ik er meer op ben gaan letten, maar ik heb sterk de indruk dat het aantal weerzinwekkende incidenten jaar op jaar toeneemt. Ook qua impact op de samenleving. 

Anne Faber

In Nederland zijn we dit jaar opgeschrikt door twee pubermoorden, die vlak achter elkaar zijn gepleegd, maar uiteindelijk niets met elkaar van doen hadden. Moorden gepleegd door minderjarige, afgunstige knapen, die het niet konden verkroppen dat hun liefde niet werd beantwoord.

Hopelijk wordt dat geen nieuwe trend, net zoals het geen gewoonte wordt dat psychopathische mannen zich in hun vrije tijd buiten de kliniek op een gruwelijke wijze tegoed doen aan onschuldig voorbijfietsende meisjes, zoals Anne Faber. Of moraalloze knullen, die het uit een soort baldadigheid nodig vinden andersgeaarden in elkaar te meppen.

#Metoo

Dit jaar kropen vrouwen massaal uit hun schulp nadat in Amerika het startschot was gegeven voor de #Metoo campagne. Eindelijk werd de angst overwonnen en werd een beerput opengetrokken over de wijze waarop mannen hun positie schaamteloos misbruiken om in ruil voor erotisch getinte handelingen de ander 'iets te gunnen'.

Het hek was van de dam en dat leidde tot standrechtelijke media-executies en onherstelbare imagoschade.

Schietgebedjes

Dat is de tol die je als man betaalt voor een op hol geslagen, machtsbelust ego, dat gedicteerd wordt door zijn Jonge Heer en niet door zijn verstand. Vroeg of laat komt de waarheid een keer naar boven en nu vrouwen zich gesterkt voelen om naar buiten te treden met hun verhaal, kun je er donder op zeggen dat veel mannen in stilte schietgebedjes prevelen in de hoop dat de storm over zal waaien.

Vrouwelijke storm

Een storm die dit jaar trouwens niet overwaaide, was de alles vernietigende orkaan Irma. Zij zaaide dood en verderf in de Caraïben en de puinhoop die zij achterliet was ongekend en is nog lang niet opgeruimd, laat staan hersteld.

Voordat ik proost op een weergaloos en hopelijk mannenminnend nieuw jaar wil ik daarom het volgende nog wel even kwijt ... Het zal mijn criticasters en hoeders van de mannelijkheid vast deugd doen als ik zeg dat uiteindelijk dus ‘een vrouw’ tussen alle mannenellende een discutabele hoofdrol in 2017 heeft opgeëist.