Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Frank Muller
Alles komt goed

'Ik wilde direct weer zwanger worden,
maar volgens mijn psycholoog moest ik eerst rouwen'

Renee Brouwer

R

Renée Brouwer heeft vier kinderen. In juli 2018 verloor ze tijdens haar vakantie in Spanje haar ongeboren tweelingdochters waarover ze het boek Alles komt goed schreef. Momenteel is ze opnieuw zwanger. Exclusief voor VROUW.nl schrijft ze wekelijks over het verloop van haar huidige zwangerschap.

Zenuwachtig sta ik in de keuken. Het is half mei 2019 en ik heb net voor de tweede keer deze week een zwangerschapstest gedaan.

Menstruatie

Heel voorzichtig leg ik hem op het aanrechtblad. Vandaag zou mijn menstruatie moeten beginnen, maar er is nog geen enkel teken daarvan te bekennen. Toch zegt dat niks. Niet meer. Nadat ik vorige maand drie weken overtijd was (!) en op meerdere testen lichte streepjes scoorde, werd ik uiteindelijk toch ongesteld. Net als de drie maanden daarvoor, terwijl de testen toen nog duidelijker positief waren. Met kerst deed het zelfs zoveel pijn dat ik de dagen moest doorkomen met pijnstillers. In januari volgde hetzelfde drama. 

Het lijkt wel alsof mijn lichaam nog compleet van slag is na de doodgeboorte vorig jaar zomer van onze dochters Joëlle en Féliz. Ze waren 21 weken en 3 dagen oud toen ze ter wereld kwamen. Joëlle was een week daarvoor al in mijn buik overleden, maar met Féliz leek het goed te gaan. Zij zat veilig in haar vlies en de verwachting was dat zij later voldragen geboren zou worden. Maar helaas gebeurde dat niet en zonder dat ik er ook maar iets over had te zeggen, liet mijn lichaam ze allebei gaan.

Psycholoog

Dit in tegenstelling tot de placenta die zich met een ijzeren handgreep had vastgeklampt en niet van plan was om los te laten… Met veel moeite en pijn kwam hij uiteindelijk eruit, vooral dankzij de hulp van de plaatselijke Spaanse gynaecoloog, maar helaas bleken er vier weken daarna nog placentaresten te zitten. Ze kwamen later vanzelf los, maar sindsdien weet mijn lichaam duidelijk niet meer wat ze met al die hormonen en nieuwe vrijgekomen eicellen aan moet. 

Zelf denk ik dat het steeds misgaat met de innesteling. Misschien had mijn psycholoog toch gelijk toen ze een maand na Joëlles en Féliz’ overlijden heel stellig zei dat ik absoluut nog niet bezig mocht zijn met zwanger worden. Ik wilde het direct weer, maar volgens haar moest ik eerst rouwen. Hoelang dat kon ze niet zeggen, maar een nieuwe zwangerschap was absoluut uit den boze. Gelukkig voor haar was het negen maanden later nog niet gelukt… 

Acupuncturist

Drie weken geleden besloot ik zelf hulp in te schakelen van een acupuncturist. Een superlieve vrouw die me met heel veel liefde behandelde en aangaf dat mijn buik nogal koud aanvoelde in tegenstelling tot de rest van mijn lichaam, maar dat ze er met de juiste werkwijze wel weer een warm nestje van kon maken. In korte tijd ging ik drie keer bij haar langs en hoewel ik nog niet direct overtuigd was van een positieve uitkomst hoopte ik dat het zou werken. Zelfs toen ze zei dat ik er niet van moest opkijken als ik direct zwanger zou zijn, wuifde ik weg met: 'We zien wel…'. 

Maar nu is het moment van de waarheid daar. Met grote ogen staar ik naar de digitale zwangerschapstest die al twee minuten knippert. En dan verschijnt daar eindelijk die magische tekst waarop ik al zolang wacht: 1-2 weken zwanger. Met tranen in mijn ogen slaak ik een gil van blijdschap. De plotselinge vlinders in mijn buik zorgen voor een intens verliefd gevoel en ik leg direct mijn handen op mijn buik. 'Het is je gelukt kleintje! Het is je gelukt!'

Meer weten over Renée? Haar Instagram vind je hier.

Eigen beeld