Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm GmbH
Alles komt goed

'Dit nieuwe kindje
verdient deze angsten niet'

Renee Brouwer

R

Renée Brouwer is moeder van vier kinderen. In juli 2018 verloor ze tijdens haar vakantie in Spanje haar ongeboren tweelingdochters waar ze later het boek Alles komt goed over schreef. Momenteel is ze zwanger van haar vijfde kindje en voor VROUW schrijft ze elke week over het verloop van haar nieuwe zwangerschap.

Moe ga ik liggen op het ligbedje bij het zwembad. Het is begin juni en ik ben bijna 5 weken zwanger. Momenteel zijn we met het gezin op vakantie in Turkije. Het is de eerste keer dat we weer in het buitenland zijn na onze traumatische week in Spanje vorig jaar en de flashbacks vliegen me om de oren.

Vruchtwater

Hoewel ik nu amper een buikje heb, loop ik in mijn hoofd met net zo’n dikke toeter rond als die ik van de meisjes had. Wat als ik straks ook weer vruchtwater ga verliezen? Of nog erger: wat als ik straks weer onverwachts beval in een vreemd land waarin we de taal niet spreken?

Zo relaxed als ik er voor buitenstaanders waarschijnlijk bij lig, zo gestrest ben ik van binnen. Maar dat kan helemaal niet, spreek ik mezelf streng toe, terwijl ik samen met mijn vriend naar onze spelende zoontjes kijk; de meisjes zitten niet meer in mijn buik.

Tekst gaat door onder de foto.

Eigen beeld

Angsten

Er kan dus niet opeens plotseling een baby uitkomen. Ik ben niet zwa…O ja, ik ben wel zwanger. Maar niet meer van Joëlle en Féliz. Dit is een nieuw kindje en waarschijnlijk is het er ook maar één. En hij of zij verdient deze angsten niet. Het enige wat deze baby nodig heeft, is liefde. Heel veel liefde.

Terwijl ik over mijn buik wrijf, sluit ik mijn ogen en richt me tot de warme zon. In gedachten stuur ik de warme stralen die ik op mijn lichaam voel door naar de baby. Voel je dat kleintje? Dit is allemaal voor jou. Groei maar fijn.

Vroege echo

Maar wat nou als het niet goed zit? Grr… Ik word gek van mezelf. Hoe hard ik mijn best ook doe, het lukt me niet om alle opkomende zorgen de kop in te drukken.

Het feit is dat we een aantal dagen geleden in Nederland al een vroege echo hebben gehad, omdat het volgens de verloskundige niet helemaal duidelijk was hoelang ik zwanger was.

Eigen beeld

Verlate menstruatie

Hoewel ik ook wel wist dat ik niet verder kon zijn dan 4 weken (bedankt, de 2 extra weken die ik 'gratis' bij het resultaat van mijn zwangerschapstest mocht optellen!), won mijn nieuwsgierigheid het van mijn logica. En dus gingen we langs voor een inwendige echo. 

Zoals te verwachten viel, was er nog bijna niks te zien. Ja, een piepklein ringetje en wat verdikt slijm, maar verder niets. De verloskundige was dus ook niet echt enthousiast; het kon nog alle kanten opgaan, dus eerst maar lekker op vakantie en dan maar hopen op een kloppend hartje. En mocht het dan in Turkije misgaan, dan zou het nog niet eens onder een miskraam vallen, eerder een verlate menstruatie. 

Tweeling

Ach ja, denk ik als ik glimlach naar de Deense tweelingmeisjes die lachend voorbij rennen. Ik moet ook niet vergeten dat het allemaal al is gebeurd. We zijn niet meer in Spanje en we zijn al een jaar verder. Het is al gebeurd…

Meer weten over Renée? Volg haar dan ook op Instagram.