Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vreneli Stadelmaier
Foto: Eigen beeld
APK voor je psyche

Fuck
die onzekerheid!

Irene Westra

W

Wij vrouwen vinden onszelf nooit goed genoeg. Op ons werk niet, als moeder niet, in gezelschap van onze vrienden niet. Wat wij kunnen, dat kan iedereen… toch? Vreneli Stadelmaier schreef het boek 'Fuck die onzekerheid' en heeft een coachingsprogramma ontwikkeld waarbij ze vrouwen handvatten geeft om zekerder in het leven te staan. 

"Vrouwen hebben altijd de neiging om zichzelf als minder te zien, waardoor we ons óf heel bescheiden op gaan stellen óf extreem hard gaan werken om te bewijzen dat we het kunnen. We voelen ons onzeker, terwijl we diep vanbinnen weten dat we het kunnen. Dat is zo zonde, want met dat gevoel houd je jezelf vaak tegen in de dingen die je doet of wilt doen."

Het schoolplein is typisch zo’n plek waar die onzekerheid de kop op komt steken. Iedereen is al vol in de veren, terwijl jij daar make-uploos en in pyjamabroek haastig aan komt zetten. Waarom voelen we ons op zo’n moment zo veel minder zeker over onszelf?

"Dat komt door de druk van andere vrouwen. Wij willen graag bij de groep goed uitziende moeders horen en zijn als de dood er uitgeknikkerd te worden. Dat gevoel stamt uit de oertijd. Vrouwen ontleenden veiligheid aan de groep. In een groep kun je je namelijk verdedigen tegen enge mannen en wilde dieren. Alleen kun je daar niet tegenop."

"Mannen hebben minder last van het gevoel bij de groep te willen horen, omdat ze veel meer opgevoed zijn als concurrenten van elkaar. Hoe hoog staat de ander op de maatschappelijke ladder? Ze vergelijken alles met elkaar: auto's, huizen, salaris. Dat is veel individueler dan bij vrouwen."

Een typisch vrouwending  

"Het probleem zit hem vaak in de verschillende groepen die je als mens om je heen hebt: de moeders op school, vriendinnen, familie, collega’s, sportmaatjes. Elke groep heeft andere, ongeschreven regels en hier wil je allemaal aan voldoen. Uiteraard is dat een onmogelijke opgaaf, maar je voelt je wel onzeker als je even niet aan die regels voldoet."

“Het allerbelangrijkste op zo’n moment is onderkennen dat het bij de groep willen horen een typisch vrouwending is. Dat is hoe wij zijn en dat zit al eeuwen in ons wezen, niks aan te doen!  Train jezelf om hier niet naar te luisteren. Bedenk dat je het nooit iedereen naar de zin kan en hoeft te maken. Kies een paar mensen uit van wie je het belangrijk vindt wat ze van je vinden en luister naar hun feedback. Van de rest trek je je niks aan.”

Dichtklappen tijdens vergaderingen   

Ook op de werkvloer speelt onzekerheid met regelmaat de hoofdrol. "Vrouwen denken altijd: ik ben niet goed genoeg, totdat iemand zegt van wel. Maar probeer dit eens om te draaien: ‘ik ben goed genoeg, totdat iemand zegt dat ik iets anders moet aanpakken. Het zijn je eigen gedachten die ervoor zorgen dat je je ergens onzeker over voelt. Probeer je in gedachten aan te praten dat je wél goed genoeg ben"

"In mijn coachingspraktijk hoor ik vaak dat vrouwen tijdens een vergadering helemaal dichtklappen. Meestal omdat er één persoon bij zit, die ervoor zorgt dat je je weer dat kleine, domme meisje voelt. Je wéét dat het onzin is, maar toch voel je je vreselijk." 

"Allereerst heeft dit te maken met de manier waarop je de ruimte binnenstapt. Heb je zin in de vergadering of zie je er als een berg tegenop? Zeg elke keer voordat een vergadering begint tegen jezelf dat je er zin in hebt en dat het interessant gaat worden. Laat ook in gedachten dat kleine, domme meisje buiten staan en stap als een intelligente, volwassen vrouw naar binnen. Op die manier train je jezelf anders te denken en dat zal een positieve uitwerking hebben op jouw gevoel en onzekerheid tijdens zo’n vergadering. Alles zit in je bovenkamer. Laat je gedachtes niet de baas spelen over jou.”