Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

APK voor je psyche

Waarom vrouwen
een ruzie altijd winnen

I

In deze rubriek behandelt VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg wekelijks een psychische klacht. Deze week: relatieproblemen veroorzaakt door machtsstrijd.

Stellen met een relatieprobleem zeggen altijd: 'Wij communiceren niet goed' of 'Wij begrijpen elkaar niet' of 'We hebben zoveel ruzie'. Als ik dan vraag of dit in het begin ook al zo was, luidt het antwoord vaak 'Nee'.

Eigen behoeftes

Elk relatieprobleem wordt veroorzaakt door een machtsstrijd, want als de stof van verliefdheid is neergedaald, worden ze zich ineens bewust van hun eigen behoeftes. En die gaan niet altijd samen met die van de partner.

Stel: je ligt in bed en je man knipt het nachtlampje nog even aan, omdat hij wil lezen. Maar jij wil graag slapen en dus ook dat het licht uitgaat. Dit soort situaties kunnen leiden tot enorme discussies en zelfs ruzie. Want, wie bepaalt nou eigenlijk of het lampje wel of niet aan mag?

Kenmerken

Mensen met een relatieprobleem piekeren meer dan ooit over hun relatie. Ineens twijfel je over wie er fout zat bij de ruzie en vraag je je af of je misschien vaker moet toegeven. Je zoekt naar een antwoord over hoe dit kan. Mensen met relatieproblemen hebben irritaties, misverstanden en ruzies. Vaak over onzinnige dingen. Je gaat dubben over je relatie. Moet ik dit accepteren? Passen we wel bij elkaar?

Een gevolg hiervan is uiteindelijk dat mensen gaan twijfelen over hun relatie. Zeker als het om een lange, vaste relatie gaat. Want hierin zie je toekomst. Als dit soort dingen dan voorvallen, vragen deze mensen zich af of ze dit wel willen. De beste stellen zijn mensen die het minst op elkaar lijken. En juist datgene waar je op gevallen bent, ergert je na een aantal jaar.

Welke stellen zijn vatbaar?

Bijna niemand ontkomt aan zo'n machtsstrijd, helaas. Natuurlijk zijn er ook stellen waar geen machtsstrijd is. Maar elk mens heeft zijn eigen ideeën en overtuigingen. En als de strijd lang genoeg duurt, zit er maar één ding op: buigen of barsten.

Maar vaak is het goed op te lossen. Eigenlijk wint de vrouw altijd een ruzie of strijd. Dit betekent niet dat ze ook altijd gelijk heeft, maar vrouwen hebben wel vaak het laatste woord. Ik adviseer dan ook aan de man om zijn vrouw tegemoet te komen, zodat zij het laatste woord heeft. Dan gebeurt er iets moois: de vrouw wordt veel inschikkelijker. Dit betekent dus, dat er geen of minder strijd is.

De therapie

Stap 1: Duidelijkheid

Ik leg eerst aan het stel uit, dat ze in een machtsstrijd zitten.

Stap 2: Geen verborgen agenda's

Door een beetje te prikken, probeer ik te filteren of ze het probleem beiden ook écht willen oplossen. Ik tast dus af, of er genoeg commitment is. Ook wil ik zeker weten dat er geen verborgen agenda's zijn, ik wil ze dus meestal ook apart zien en spreken.

Stap 3: Harmonie

Ik probeer mensen naar hun gedrag te laten kijken, door ze kleine experimenten te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld: de man mag een week zijn mening niet geven. En in de andere week mag de vrouw alles bepalen. Wat je ziet, is dat degene die de macht heeft, daar eigenlijk helemaal geen misbruik van maakt. Hierdoor ontstaat er weer harmonie in de relatie."

Tips voor vrouwen met een relatieprobleem:

  • De man presteert niet zo geweldig, als hij weinig erkenning krijgt. Als je dus iets ziet waar je positief over bent, geef hem dan een compliment! Dan is hij ook tot veel meer bereid.
  • Als een man je vraagt om een keer mee te gaan naar iets wat hij leuk vindt, zoals een voetbalwedstrijd, of als hij een typische mannenfilm kijkt - kijk dan mee. Dingen doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt, maar waarvan je man het wél heel fijn vindt dat je deelneemt, zijn goed om zo nu en dan te doen.

Jij op VROUW.nl

Is dit verhaal voor jou herkenbaar? Heb jij ook weleens te maken gehad met relatieproblemen? 

Vertel het hier!

Tekst: Elien Andersen