Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Bij onbereikbare liefdes wordt fantasie nooit werkelijkheid.
Foto: Hollandse Hoogte
APK voor je psyche

Wat als die ene liefde
onbereikbaar blijft

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

I

In deze rubriek behandelt VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg wekelijks een psychische klacht. Deze week: De Onbereikbare Liefde.

Iedereen heeft weleens een heimelijke verliefdheid, die onbeantwoord blijft. Zeker als je jong bent, fantaseer je weleens over iemand die niet binnen je bereik ligt. Doorgaans word je wijzer met de jaren en kun je op een geven moment inschatten of de wederpartij wel of niet geïnteresseerd is in jou. Oftewel: of het zin heeft om ergens voor te gaan.

Onbereikbare liefde

Met een beetje fantaseren, is niets mis. Maar dit kan in sommige gevallen een obsessief karakter krijgen. Iemand denkt de hele dag aan die ander, maakt allerlei plannen 'met' de ander en heeft vergaande ideeën over hoe deze plannen (eigenlijk dus fantasieën) tot uitvoer gebracht kunnen worden.Er bestaan verschillende vormen van onmogelijke liefdes. Maar het gaat altijd om iemand die je liefde niet beantwoordt. De reden hiervoor kun sterk uiteenlopen.

Je bent bijvoorbeeld verliefd op je buurman, maar die heeft drie kinderen en is gelukkig getrouwd. Kortom: hij ziet jou niet staan. Of je hebt een relatie met iemand die wél normaal is begonnen, maar het is gaandeweg een broer/zus-relatie geworden en het aantrekkingscomponent is weg.

Dit wil je niet inzien en je snapt niet waarom het niet meer werkt met de ander. Dit is het spreekwoordelijke 'trekken aan een dood paard'. En er is ook nog een extreme vorm, waarin degene waar je gek op bent, jou niet eens kent. Je fantaseert dus dat jullie een relatie hebben, of dat de ander ook gek is op jou.

Aparte fantasieën

Als je erg aparte fantasieën en theorieën hebt over je onbereikbare liefde, komen er vaak ook obsessieve elementen bij. Je ziet bijvoorbeeld de man waar je verliefd op bent lopen in de stad met zijn vriendin, maar ze houden elkaars hand niet vast. Jij denkt dan 'Zie je wel, het gaat helemaal niet goed tussen die twee'. Je denkt dus iemand 'jouw kant op'. Maar dit is wishful thinking.

Vervolgens bedenk je allerlei manieren om in de buurt te komen van diegene. Je rijdt langs zijn huis, gaat naar dezelfde sportschool of luistert alleen nog maar naar dezelfde muziek als hij. Enerzijds komt het enigszins absurd en misschien lachwekkend over op een derde partij. Anderzijds lijdt iemand hier écht onder. Als de onbereikbare liefde bijvoorbeeld drie weken op vakantie is, voelt de verliefde achterblijver echt hartzeer. Ze voelt zich verlaten. En dat kan ze bij niemand kwijt…

Mijn therapie

Ik probeer patiënten met dit probleem te laten kijken naar wat ze wél hebben, in plaats van niet hebben. Hopelijk beseffen ze in de loop van de therapie in, dat hun fantasie nooit werkelijkheid wordt.

Als je vriend(in) teveel fantaseert:

  • Keur dit dan niet meteen af;
  • Wees geïnteresseerd;
  • Stel vragen en neem de ander serieus. Maar wees wél kritisch.

Wat veel mensen zich niet beseffen, is dat iemand die zó kan opgaan in een onbereikbare liefde, wél ongelooflijk veel passie en liefde kan voelen. Dat is natuurlijk iets heel moois!

Tekst: Elien Andersen

Jij op VROUW.nl

Heb jij wel eens een onbereikbare liefde gehad? En bleef die onbereikbaar of heb je hem/haar uiteindelijk toch kunnen veroveren?

Vertel het hier!


En, wat vind jij? Laat je horen!