Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Angst voor feestjes? Misschien heb je wel een sociale fobie
Foto: Hollandse Hoogte
APK voor je psyche

Als je je ongemakkelijk voelt
bij onbekenden

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

V

Voel jij je ongemakkelijk in een kring op een verjaardag, waar je bijna niemand kent? Ga je door de grond als je een toespraak moet houden? Grote kans dat je een sociale fobie hebt. Het komt namelijk véél vaker voor dan je denkt, weet VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg.

Mensen met een sociale fobie voelen zich ongemakkelijk als ze zich geobserveerd voelen. Als ze in een kring kring zitten op een verjaardag, voor een klas of zaal vol mensen staan of naar een feest of receptie moeten. 

Soms achtervolgt deze angst iemand z'n hele leven, want hij is erg goed te verbergen door allerlei situaties te mijden.

Rationaliseren is makkelijk. 'Ik hou niet van feestjes' en 'Spreken in het openbaar is gewoon niet mijn ding'. Maar juist door zo te denken, wordt het gevoel weggemoffeld en is de drempel erg hoog om er iets aan te doen.

Gevoel van een spreekbeurt

Iedereen kent het gevoel van de middelbare school nog wel, als je voor de klas een spreekbeurt moest houden. Nachtenlang lag je hiervan wakker en je bedacht de meest vreemde scenario's waarin je voor gek zou staan. Mensen met een sociale fobie hebben dit gevoel altijd als ze in contact moeten treden met anderen: ze voelen zich niet op hun gemak.

Zo kan je als je hier last van hebt bijvoorbeeld al een half jaar voor een feestje van je werk wakker liggen. Je ziet er als een berg tegenop en op de dag zelf heb je het gevoel bekeken te worden en kom je de dag nauwelijks door.

Leren sociaal te zijn

Contact met anderen en je daar vrij in voelen en bewegen, lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar is dit voor ontzettend veel mensen helemaal niet. Je moet het echt trainen. Als je geluk hebt, gebeurt dit al van jongs af aan. Je ouders spelen er een belangrijke rol in. Zijn zij sociale mensen en word je als kind al veel geconfronteerd met vreemden, dan zal het je makkelijker afgaan in je volwassen leven.

Samen fietsen

Heb je niet het geluk gehad dit van jongs af aan op een natuurlijke manier te hebben geleerd, dan zul je dit moeten trainen. En dit kan maar op één manier: door juist te doen wat je zo eng vindt.

Ik spreek uit eigen ervaring, want ook ik was vroeger weleens angstig voor sociale situaties. Ik ben een tijd lang elke dag bij het stoplicht met mijn fiets naast een ander gaan staan en aan hem gevraagd of hij dezelfde kant op moest en, zo ja, of we dan een stukje samen konden fietsen.

Dit klinkt misschien gek, maar ik heb hier niet alleen veel van geleerd (inmiddels maak ik graag praatjes), ik hield er ook nog eens leuke contacten aan over!

Belangstelling voor anderen? Maak een praatje!

Achter een sociale fobie zit dus een hoop verborgen leed; contact met anderen is soms een kwelling. Stel jezelf de vraag: heb ik belangstelling voor anderen? En lijd ik erg onder die vermijding?

Als het antwoord 'ja' is, dan moet je een plan maken. Gebruik je belangstelling. Ga dat doen, wat je zo eng vindt. Volg een cursus 'spreken in het openbaar', maak een praatje met iemand in de supermarkt. Je zult zien dat niemand gek opkijkt, als je interesse toont voor een ander. Sterker nog: het levert je alleen maar mooie ervaringen op.

Succes!