Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Als je extreem bezitterig bent, ben je vaak ook jaloers.
Foto: Hollandse Hoogte
APK voor je psyche

'Er zitten voordelen aan
bezitterige mensen'

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

C

Claimt jouw vriendin jou weleens? Of ben je zelf jaloers op een ander? Je bent niet de enige. VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg legt uit waarom bezitterige mensen eigenlijk heel goede vriendinnen zijn.

Extreme bezitterigheid kent oneindig veel variaties. En iedereen heeft hiermee te maken. Misschien doordat je zelf een keer zo'n bezitterig gevoel hebt, of omdat je partner of vriendin zich op deze manier naar jou uit.

Jouw concurrent

In vriendschappen komt bezitterigheid vaak voor. Stel: je hebt een beste vriendin en ineens gaat ze met een andere vriendin de stad in, zónder jou. Je kunt dan jaloers zijn en denken 'Waarom doet ze dit niet met mij?'

Of je vriend klust in het weekend graag aan zijn motor en brengt meer tijd door in de garage bij zijn motor, dan met jou. Dan wordt de motor jouw concurrent.

Schoonmaakster

Of een schildersbedrijf heeft een paar vaste klanten en één van die klanten heeft ook nog een offerte ergens anders aangevraagd: dat vindt de eigenaar van het bedrijf niet leuk.

Een ander voorbeeld: je hebt een heel goede schoonmaakster en je zegt weliswaar gekscherend, maar wel enigszins gemeend, tegen haar 'Ik zou het niet leuk vinden als je ergens anders gaat schoonmaken, want je bent een beetje van mij'.

Vreemdgaan

Jaloezie gaat hand in hand met bezitterigheid. Bij bezitterigeheid is het echter zo, dat je iemand claimt alsof diegene van jou is. En die ander heeft dan dus niets meer over zichzelf te vertellen.

Wat die ander doet ligt niet in de sfeer van het normale vreemdgaan, maar het wordt door degene die heel bezitterig is wél zo ervaren. Zie het voorbeeld hierboven, zelfs een motor wordt als een bedreiging gezien. 

Hechting

Het gaat er bij mensen die in extreme mate bezitterig zijn, dat de beleving van de relatie exclusief is: wat wij hebben, heb je met niemand anders. Of 'Dit is zo bijzonder, dat kun je niet met iemand anders hebben'. Hoe het precies komt dat iemand zo is, is lastig te zeggen.

Misschien moet het in de hoek van hechting worden gezocht. Je hebt meer angst om iemand kwijt te raken, als je in je jonge jaren niet veilig gehecht bent. Je hebt dan onvoldoende vertrouwen gekregen of bent onvoldoende bevestigd.

Maaiveld

We zoeken met z'n allen altijd verklaringen, maar dit 'probleem' ligt misschien meer in je persoonlijkheid. Iemand die erg bezitterig is, zoekt vaak naar vertrouwdheid, een vast stramien en regelmaat. En dat is zo gek nog niet. Het is erg menselijk om betekenisvol te willen zijn voor de ander. Nét even met je hoofd boven het maaiveld uitsteken.

Wees er eerlijk over tegen je partner of vriendin, als je zo denkt. Zeg het, als je jaloers wordt als twee vriendinnen elkaar zien zonder jou erbij. Als je het eerlijk zegt, kan die andere erop reageren en het ook relativeren.

Lachen

Dan kun je er samen tenminste nog om lachen! Als je het verbergt, dan krijgt het iets heel naars. Dan krijg je wellicht stiekem gedoe, scheve gezichten en misschien uiteindelijk afstoting. En dat is nu juist datgene waar je zo bang voor bent! 

Voor jezelf geldt: leer het zien in de context van je algehele identiteit. Bedenk dat je zo bent. Als je dit accepteert, kun je je gedrag desgevraagd aan mensen uitleggen.

Loyaal

Er zijn ook een paar grote voordelen aan een bezitterig iemand: ze zijn zeer loyaal. Deze mensen hebben veel voor je over, staan altijd voor je klaar en vinden het geweldig als je een beroep op ze doet. Dus wat dat aangaat zijn dit ware rotsen in de branding.

Heb jij een vriendin die jou claimt? Geef aan dat ze jou op tijd moet waarschuwen als ze jaloers is, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Vraag om openheid van haar kant. Als jij hier goed mee kunt omgaan, heb je een top-vriendin te pakken. 

Tekst: Elien Andersen