Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

APK voor je psyche

'De partner van een neuroot wordt
letterlijk weggepoetst'

journalist

Elien Andersen

M

Met een klein beetje schoonmaken is niets mis. Maar als je alleen naar de wc durft op je eigen toilet, moet je jezelf misschien even achter je oren krabben. VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg over neurotisch nette mensen. 

Eigenlijk spreek ik uit ervaring, want ook ik heb een neurotisch nette vrouw. Ze heeft geluk, want ik ben in de loop van de tijd behoorlijk met haar mee gegroeid en vind het eigenlijk wel fijn dat het altijd zo netjes is.

 

Geen vlekje wordt ontzien

Je weet dat je er veel tijd mee kwijt bent, maar je kunt het goed voor jezelf rechtvaardigen. Je vindt dat andere mensen in huis het opruimen wel erg makkelijk laten liggen, maar die vinden op hun beurt weer dat jij overdrijft. Klinkt dit bekend? Dan ben je misschien wel een tikje té netjes.

Neurotisch nette mensen kunnen écht geen vlekjes op het tapijt laten zitten. Althans: voor heel even dan. Ze moeten dit wegpoetsen. Ook levert schoonmaken ze bijna een soort psychisch orgasme op: als het huis aan kant is, zijn ze dolgelukkig. En naar bed gaan terwijl het huis niet is opgeruimd? No way!

Je bent een neuroot als je:

  1. Alleen je eigen wc-bril, bed en kussens vertrouwt
  2. Overal waar je komt, het niet lekker vindt ruiken
  3. Je vindt dat je partner er in huis altijd een troep van maakt
  4. Je het idee hebt dat het schoonmaken altijd op jou aankomt
  5. Je vaste rituelen voor (bijna) alles hebt.

Zelfacceptatie 

Herken jij jezelf of herken jij een vriendin? Geen nood. Je kunt jezelf én een ander helpen. Dit begint met accepteren dat een verandering in jouw gedrag eigenlijk niet mogelijk is. Zelfacceptatie is wél mogelijk. Probeer te accepteren dat dit bij jou hoort en jij altijd meer zult doen in huis dan een ander.

Als je huisgenoten hebt die hierin enigszins in meegaan, heb je geluk. Bedenk je wel dat het continu poetsen en opruimen relationele consequenties kan hebben. Want partners kunnen denken dat er meer liefde wordt gegeven aan het mooi maken van dingen, dan aan hen. Let hiermee op. Zijn ze je huisgenoten je dierbaar? Ga dan niet zover, dat je ze letterlijk het huis uit poetst.

Tekst: Elien Andersen