Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

APK voor je psyche

Maak je geen zorgen,
het leven ís gewoon moeilijk!

psycholoog

Jeffrey Wijnberg

I

Iedereen maakt zich weleens zorgen. Maar sommige mensen beschouwen het leven écht als heel zwaar. VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg legt uit hoe het zit met zorgelijk zijn.

Ben jij heel zorgelijk? Dan noem je het zelf vaak niet zo. Maar als je er op let, dan zul je je realiseren dat je eigenlijk constant alert bent en in een licht angstige toestand verkeert. Je hebt je ogen nog niet open en denkt: 'Ben ik niet iets vergeten?'

Meteen naar de dokter

De bezorgdheid kan op van alles betrekking hebben. Een argeloze opmerking van een collega bijvoorbeeld; een zorgelijk type zal meteen haar vriendinnen bellen om te bespreken wat zij van deze opmerking vindt. Een zorgelijke moeder zal als een van haar kids hoest, meteen denken aan een chronische allergie of wat ergers. Ze zal direct alle etenswaren checken op de houdbaarheidsdatum en met haar kind naar de dokter gaan. Dit onder het mom van 'je kunt maar beter 100% zeker weten dat er écht niets aan de hand is'.

Beren op de weg

Een zorgelijk type ziet de spreekwoordelijke beren op de weg continu. Zelfs dingen als een dagje uit, zijn een hele onderneming. De zorgelijke vrouw moet immers op alles voorbereid zijn, ze wil niet voor verrassingen komen te staan. Deze types ervaren het dagelijkse leven als een hele opgave.

Ze verzuchten vaak: "Ik wou dat ik makkelijker kon leven." Ogenschijnlijk makkelijke dingen zijn voor deze zorgenmakers heel moeilijk. Ze liggen bijvoorbeeld nachtenlang wakker als ze een speech moeten geven op een verjaardag. En zelfs als ze achteraf complimenten krijgen, twijfelen ze nog aan hun optreden. Ze kijken dan ook vol bewondering naar mensen die achteloos en lichtzinnig door het leven fladderen.

Tijdsnood

Omdat deze types zo alert zijn en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebben, hebben ze het vaak heel druk. Want onderbewust vinden ze dat ze alles zelf het beste doen, dus delegeren is heel lastig. Dit kan ook effect krijgen op de relatie. Als de partner denkt 'Joh, laat lekker waaien', verwijten ze hem dat hij niets doet. 

Mijn therapie

Ik richt mijn pijlen bij deze therapie wederom op acceptatie. Ga ervan uit dat het leven misschien wat zwaarder is voor jou dan voor een ander. Bedenk je ook wat in en buiten je invloedssfeer ligt. Als je dit accepteert, voel je je al lichter.

Verzetten heeft niet zoveel zin. Wat wel zin heeft? Bedenk je maar dat het leven ook gewoon een beetje moeilijk is! Geef je er maar aan over.