Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Blootgeven

Joy (40) geeft zich bloot:
Dit lichaam maakt mij juist uniek

Jorieke van Noorloos

L

Lezeres Joy van der Stel (40) geeft zich bloot! Ze is getrouwd, heeft een dochter van 12 en is spreker en auteur. Ze is 1.70 meter lang, weegt 60 kilo en heeft behamaat 75B. Zij geeft haar lijf een 8+!

Waarom zit je in een rolstoel?

"Bij mijn geboorte liep ik zuurstofgebrek op en daardoor kwam ik zwaar spastisch ter wereld. Volgens de dokters zou ik nooit volwaardig kunnen leven, ze zeiden tegen mijn ouders: 'Wacht nog maar even met die geboortekaartjes, we weten niet of ze het gaat halen.' Het was echt kantje boord."

En veertig jaar later zit je hier!

"Dat komt door heel hard werken. Mijn ouders hebben me altijd geleerd om zelf mijn keuzes te maken en de verantwoording voor mijn eigen leven te nemen. Inmiddels functioneer ik zelfstandig, ben ik getrouwd en heb ik een dochter van twaalf. Ik laat mijn handicap niet mijn leven leiden. Ik vind ook dat ik helemaal geen handicap heb, want het spasme beperkt me niet. Ik zeg liever dat mijn lichaam anders werkt."

Foto: Stef Nagel

Hoe is het om te leven met een lichaam dat anders werkt?

"Ik ben niet anders gewend! Ik heb het tegendeel bewezen van wat de dokters dachten. Ik ben zelfs zwanger geweest en ook dat is helemaal goed gegaan. Ik kan alles, maar soms moet ik me alleen afvragen: hoe? Hoe krijg ik mijn stoel door dat smalle gangpad? Hoe kleed ik me makkelijk aan? Thuis zijn alle meubels op mij aangepast, maar in openbare ruimtes moet ik iets meer moeite doen."

Ben je blij met je lijf?

"Absoluut. Ik ben spastisch, maar iedereen heeft wel wat. De één heeft moeilijk haar, de ander heeft een kalknagel en ik zit in een rolstoel. Als iemand me een 'normaal' lichaam zou aanbieden, zou ik dat weigeren. Ik voel me nu namelijk net zoveel vrouw als iedere andere vrouw. Dit lichaam hoort bij mij en maakt me juist uniek."

En, wat vind jij? Laat je horen!