Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw zegt 'ja' tegen zichzelf, qualitytime
Foto: Hollandse Hoogte
Brandstof voor je brein

Zo leer je 'Nee' zeggen tegen een ander,
en 'Ja' tegen jezelf

psycholoog

Mariëlle Borst

J

Je zegt overal 'ja' en 'amen' op, cijfert jezelf compleet weg en laat je constant voor een karretje spannen. Waar komt die enorme drang om anderen te pleasen toch vandaan? Psycholoog Mariëlle Borst legt het uit.

Hoe komt het toch dat we soms een plattere leercurve hebben dan die spreekwoordelijke ezel? Je had je nog zo voorgenomen om je niet nog een keer voor het karretje van die ene vriendin te laten spannen en toch. Voor je het weet rijd je op een tijdstip dat voor haar veel handiger is dan voor jou weer naar haar huis en luister je voor de zoveelste keer naar haar drama.

Een 'peoplepleaser'

Als dit je bekend voorkomt ben je waarschijnlijk een peoplepleaser. Daar is op zich niets mis mee, want iets voor een ander willen doen is een goede eigenschap. Maar op het moment dat anderen je structureel overvragen of zelfs misbruik van je maken en jij je zo langzamerhand het ‘cementmeisje’ van de levens van andere mensen voelt, is er werk aan de winkel.

Continu bezig zijn met anderen is niet alleen uitermate vermoeiend, het is ook slecht voor de relatie met jezelf. Als je namelijk maar lang genoeg bezig bent met wat anderen willen, weet je op een gegeven moment totaal niet meer wat je zelf wilt. Om gelukkig te kunnen zijn is weten wat je zelf wilt onmisbaar en in die zin dus ook belangrijker dan zorgen dat de goegemeente om je heen krijgt wat hij of zij wil.

Of ik thee of koffie wil? Geen idee…

Stel je voor dat je bij iemand op bezoek gaat die vraagt of je koffie of thee wilt. Als je je op zo’n moment afvraagt of het voor de ander handiger is om thee of koffie te gaan zetten ben je zeker een peoplepleaser. Tegen de tijd dat je niet eens meer weet of je nou thee of koffie had gewild ben je een hardcore peoplepleaser die de connectie met zichzelf kwijtgeraakt is.

Eigenlijk heb je in deze wereld maar twee soorten mensen: Type 1) Mensen die prima rekening kunnen houden met zichzelf, maar er baat bij zouden hebben rekening te leren houden met een ander. Type 2) Mensen die prima rekening kunnen houden met anderen, maar er baat bij zouden hebben om rekening te leren houden met zichzelf.

Stel duidelijke grenzen

Als peoplepleaser val je overduidelijk onder type 2 en moet je dus leren rekening te houden met jezelf. Anders blijf je gevangen in een dynamiek van 'teveel ja en te weinig nee' en put je jezelf vroeg of laat uit. Als je het peoplepleasen zover hebt doorgetrokken dat je niet eens meer weet wat je zelf wilt, is het eerste dat je moet doen zorgen dat je weer contact krijgt met je eigen gevoel.

Ga voor jezelf na waar het patroon van het anderen naar de zin maken vandaan komt. Word je bewust van situaties waarin je steevast terugvalt in de rol van peoplepleaser. Vraag je af bij welke mensen in jouw omgeving je dit het sterkste hebt en waarom. Neem afscheid van mensen die misbruik van je maken en stel duidelijke grenzen aan mensen die je overvragen.

'Ja' tegen jezelf

Wees hierin niet alleen kritisch naar anderen, maar ook naar jezelf. Stel jezelf de vraag of zo overmatig met anderen bezig zijn jou ook iets oplevert. Bijvoorbeeld omdat je graag aardig gevonden wilt worden. Of omdat je bezig houden met de problemen van anderen voor jou altijd nog makkelijker is dan je eigen problemen onder ogen te zien.

Oefen met ander gedrag. Geef jezelf de opdracht om 'nee' te zeggen op momenten dat je de neiging krijgt om 'ja' te zeggen, terwijl je van binnen een heel groot ‘NEE’ voelt. Zeg gerust dat je er nog even over wilt nadenken.

Neem vervolgens de tijd om te bedenken hoe je 'nee' gaat zeggen. 'Nee' leren zeggen tegen een ander is soms ook 'JA' leren zeggen tegen jezelf. Dat is je volste recht en wellicht zelfs de belangrijkste opgave in dit leven. Aan de hemelpoort zullen ze je tenslotte echt niet vragen waarom je je niet meer aan de wil van een ander hebt overgeleverd…

In 'Brandstof voor je brein' maakt sociale,-en organisatiepsycholoog Mariëlle Borst (drs) je op een luchtige manier wegwijs in de psychologie achter onderwerpen waar zij veel mee bezig is. Ze heeft in Leiden een praktijk voor persoonlijke bloei. Lees hier de komende vier weken - elke donderdagochtend - met haar mee en doe er je voordeel mee in je eigen leven!