Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Catherine Keyl

Catherine Keyl:
Ze lagen met z'n allen bovenop me, rosten me in elkaar

columnist

Catherine Keyl

W

Was ik eigenlijk zielig toen ik gepest werd? Ach, ik was 11 en dan denk je dat het erbij hoort. Van school naar huis gaan, was een marteling. Ze sprongen vanuit een portiek bovenop me, met z'n zessen. Sloegen en stompten me onder de vermelding dat ik misschien wel goed kon leren, maar er 'veel te truttig' uitzag.

Heb ik dat indertijd ooit aan iemand gemeld? Nee, waarom? M'n moeder had al zorgen genoeg, m'n zusjes waren te klein en de leraar... van hem had ik ook niets te verwachten.

Spannend leven

Het is moeilijk er open over te praten. Als ze met z'n allen bovenop me lagen en me in elkaar rosten, dacht ik maar één ding 'Wacht maar tot ik groot ben, dan krijg ik jullie nog wel'. In zekere zin heb ik ze gekregen. Geen van allen hadden ze zo'n mooi spannend leven als ik. Leverde ik ook iets in? Dat denk ik wel; ik kan mijn hele leven al niet geloven dat er mensen van me houden. Zelfs vandaag, toen ik wakker werd, was ik verbaasd dat m'n partner naast me lag. Ongelooflijk, hij heeft het nóg een dag uitgehouden. Voor je zelfbeeld is pesten niet goed, zeg maar.

 

De enorme drive om te laten zien dat je wel de moeite waard bent, heeft uiteindelijk geleid tot wat ik gedaan heb in m'n leven. Maar ik heb ook al heel jong besloten geen kinderen te krijgen. Ik moest er niet aan denken dat mijn kinderen zou overkomen wat ik had meegemaakt. Dus impact heeft het zeker.

Week tegen pesten

Het is natuurlijk mooi dat pesten in deze Week tegen pesten meer aandacht krijgt. Maar of het helpt? Mijn familie en vrienden hebben er nooit van geweten, en ik voel me enorm gegeneerd om er hier over te schrijven. Het is niet iets om trots op te zijn.

Ooit kwam ik mijn pester tegen. Die vond helemaal niet dat hij een pester was. Hij hielp me juist met me beter te gaan kleden. Dus... hoe los je dat pesten op? De betrokkenen zwijgen. Ik vrees dat je ex-gepesten moet inzetten. Zij zijn de enigen die echt weten waar het over gaat.


En, wat vind jij? Laat je horen!