Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: YouTube | Prominent
Catherine Keyl

'Humberto, je bent
of koopman of journalist. Niet beiden'

columnist

Catherine Keyl

W

We hebben al vaker geconstateerd in deze column dat de tijden enorm veranderd zijn. Eind jaren tachtig deed Koos Postema (84) een commercial voor een bank, toen het nog not done was dat je journalistiek werk combineerde met een reclamecampagne.

Inmiddels zijn we in Humberto-tijden beland. Laat ik eerst zeggen: Ik houd van Humberto, ik vind hem heel goed als presentator. Hoewel zijn programma de laatste tijd mij iets te veel amusement en sport wordt.

Een professionele journalist

Tegenwoordig kan iedereen zogenaamd interviewen en een camera gebruiken. Daarom moet een professionele journalist zich onderscheiden door zeer grote betrouwbaarheid. Dat was vroeger ook al zo, en nu nog meer. Humberto presenteert het programma in zijn eigen kleding, want hij heeft een eigen kledinglijn. Schitterende kleding.

Maar van de week was er nieuws over de vrouwen in Bangladesh en India die onder erbarmelijke omstandigheden goedkope kleding voor ons maken. Er was een rapport dat meldde dat na de ramp in Bangladesh waarbij honderden vrouwen omkwamen er eigenlijk niets aan hun arbeidsomstandigheden verbeterd was. De vraag werpt zich op: zou Humberto zo'n onderwerp kunnen behandelen in zijn programma? Wordt zijn kleding goedkoop geproduceerd? En als hij zo'n onderwerp niet behandelt, is het dan ook een keuze?

Ik word beïnvloed

Afgelopen maandag stond hij paginagroot in alle kranten met reclame voor wat we vroeger een 'bejaardenstoel' noemden. Hoewel Humberto een reclamecampagne voor de Rabo deed voor hij de talkshow had, heb ik tijdens alle fraude-incidenten vaak aan z'n relaxte wandelingetje met een Rabo-dame in Zuid-Amerika moeten denken. Het beïnvloedt mij als kijker dus wel.

Ik kom uit een tijd waarin je als journalist niet zei op wie je stemde; het zou je onafhankelijkheid kunnen beïnvloeden. Reclamecampagnes deed je gewoon niet, dat was niet te combineren. Dat was misschien ook wat rigide, maar het begint met een pak en nu zitten we al in een stoel. Volgens mij is het óf koopman óf journalist. Beiden kan niet.

Gerelateerde onderwerpen