Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Catherine Keyl

Catherine Keyl:
Wat erg voor u, verkracht bij een bushalte!

columnist

Catherine Keyl

Z

Zo'n drie weken geleden was ik op zondagmorgen te gast bij Rick Nieman. Het ging over de mentaliteit van de mensen, ook op straat. Sybrand Buma, CDA, eveneens te gast, zei dat de mensen hun verantwoordelijkheid in dat opzicht moeten nemen.

Prima, maar toen schoot mij een incidentje te binnen dat ik al eerder hier beschreven heb. Ik sta bij een tramhalte te wachten en naast mij staat een bijzonder mooi gekleed Marokkaans meisje. Ik kijk met bewondering naar haar en als mijn blik de hare kruist, zegt ze 'Kijk voor je trut, of ik sla je in elkaar.' Ik zeg tegen haar Nederlandse vriendin 'Nou zeg, is dat nou nodig?' Waarop zij mij verzekert: 'Kijk nou maar voor je, want ze gaat het echt doen.'

Aangifte doen

Hoe had ik hier mijn verantwoordelijkheid moeten nemen, meneer Buma? Aangifte doen? Laat me niet lachen. Dit soort incidenten gebeuren elke dag in elke grote stad. Dit was dus de reden dat ik het voorbeeld noemde, om te laten zien dat 'verantwoordelijkheid nemen' makkelijker gezegd dan gedaan is. 

De volgende dag belt het ANP. De redacteur heeft de uitzending niet gezien (!) maar: is het waar dat ik ben lastiggevallen bij een tramhalte? Ik vertel hem rustig wat me is overkomen.

Verkracht bij een bushalte

Dan belt RTL Boulevard. Of ik mijn verhaal wil doen voor de camera. Ja hoor, dat wil ik wel. Ik vertel het allemaal precies zoals bovenstaand en het wordt vervolgens niet uitgezonden. Daarna komt SBS Shownieuws. Kunnen ze langskomen?

Als de verslaggeefster bij mij thuis is, vraag ik voor de zekerheid nog even wat volgens haar het onderwerp is van deze reportage. 'U bent toch aangerand bij een tramhalte?' zegt ze. Ik besluit voor het eerst in mijn leven een cameraploeg onverrichter zake weg te sturen.

Nog dagelijks word ik op het incident aangesproken. Gister nog: 'O wat erg voor u, verkracht bij een bushalte!' Twee keer fout, geen bushalte en geen verkrachting. Als het zo al gaat met de verslaggeving van dit soort onbenullige incidenten, hoe moet het dan met het echt belangrijke nieuws gaan? Ik houd mijn hart vast, het is beangstigend.


Gerelateerde onderwerpen