Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Handen wassen
Foto: Hollandse Hoogte
Catherine Keyl

'Ik was zeker 10 keer per dag
heel goed mijn handen'

columnist

Catherine Keyl

O

Op een nogal groot uitgevallen dinertje van zo'n twintig personen wordt veel gelachen. De wijn vloeit rijkelijk, er is lekker eten. Ik drink niet te veel want ik moet nog rijden. Maar iedereen is verkouden en ik niet. 'Hoe kan dat nou?' vraagt iemand. En ik, sufferd, geef mijn geheim prijs.

Ik heb namelijk ergens gelezen dat alle knoppen van pinautomaten, in winkels en bij de bank ongelooflijk veel bacteriën van anderen bevatten en dat je daardoor bijvoorbeeld verkouden kunt worden. In een interview met een geleerde bacterioloog legde hij uit dat als je een paar keer per dag je handen echt goed wast, er niks aan de hand is.

Eerst de normale wasbeweging

Dus ik zeg: 'Dat komt, omdat ik zeker tien keer per dag mijn handen heel goed was. Je moet je handen niet flifflaf onder de kraan doen, maar je moet het liedje Happy birthday zingen, en zo lang je handen goed met zeep wassen. Eerst de normale wasbeweging, daarna tussen je vingers, dan je polsen. De zeep heeft dan de tijd de bacteriën te doden.' Iedereen begint te gieren van de lach. Wat is er zo leuk?

'Zing je dan altijd op de plee Happy birthday?!' 'Nou ja, niet hardop natuurlijk, gewoon in m'n hoofd.' Waarschijnlijk heeft het gezelschap al iets te veel van de verrukkelijke wijn geproefd, want ze lachen zich gek. Iedereen is het erover eens dat het allemaal flauwekul is.

Weerstand

Dan komt de slimste van het stel. 'Zal ik jou eens wat vertellen? Je gaat Happy birthday zingen en dan doe je zo.' Hij zet z'n handen op de enigszins beduimelde grond, grijpt de nietsvermoedende hond die voorbij sukkelt in z'n vacht, zet een vinger in z'n neus, daarna in z'n oor en vervolgens krabt hij z'n gat. 'Dan bouw je tenminste weerstand op.'

Hier heb ik natuurlijk geen weerwoord op. Had ik maar weer m'n mond gehouden. De rest van de avond zit ik beteuterd voor me uit te kijken. Maar zij kunnen de tissues niet aanslepen en ik heb er geen enkele nodig. Wel hoor ik regelmatig vanuit de wc het liedje Happy birthday. Of verbeeld ik me dat?