Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Trevor Noah
Foto: Merlin
Catherine Keyl

'Het moet ons toch troosten
dat Trevor nu enorm succes heeft'

columnist

Catherine Keyl

T

Trevor Noah is de presentator van The Daily Show in New York en soms zie je stukjes van hem in DWDD. Hij heeft Born a crime (Geboren als misdaad) geschreven, het hele boek is een ode aan zijn moeder.

Trevor is  geboren in Zuid-Afrika als zoon van een zwarte Xhosa moeder en een witte Zwitserse vader. Op zich niet zo belangrijk als hij niet tijdens het apartheidsregime geboren was, toen contact tussen verschillende rassen door de regering verboden was en seksueel contact al helemaal.

Toen Trevor jong was werd hij door zijn moeder binnen gehouden, omdat je nooit wist of iemand hen zou verraden en aangeven bij de politie. De gevolgen daarvan zouden niet overzien te zijn. Regelmatig contact tussen zijn vader en moeder was dus moeilijk, maar Trevor zag zijn vader toch.

Met een slechte dronk

Ma werkte keihard om haar kind een toekomst te geven. Een gelovige vrouw die op zondag drie keer naar de kerk ging, tot grote irritatie van Trevor, die de Heer dankte toen hun gammele auto het een keer niet deed. Maar nee, dat was geen belemmering: er werd gelift en gelopen en het levert een hilarisch verhaal op.

Later leerde zijn moeder Abel kennen, eerst een aardige garagehouder, maar met een slechte dronk. Toen zijn moeder door hem in elkaar werd geslagen en zij aangifte wilde doen, lachte de politie. Ze kenden Abel, zo’n aardige man, dat wijf zal wel weer zeiken. Geen aangifte dus. Waar heb ik dat meer gehoord? 

Product van de concurrent

Uiteindelijk, nadat Abel en zijn moeder samen een kind kregen, hield Trevor het thuis niet meer uit. Hij kon niets goed doen volgens zijn stiefvader, die hem als product van een concurrent zag. Trevor beschrijft feilloos hoe hij bijna in de ernstige criminaliteit terechtkwam, maar net door het geweten dat zijn moeder hem had bijgebracht werd gered. 

Uiteindelijk, als hij al radiopresentator is, wordt zijn moeder door Abel neergeschoten. Door een wonder blijft ze leven. Abel wordt nooit vervolgd, want ze was niet dood en er was nooit eerder aangifte gedaan. Hoeveel tegenslagen Trevor ook had, het moet ons allen troosten dat hij nu toch enorm succes heeft.