Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Catherine Keyl
Foto: Hollandse Hoogte
Catherine Keyl

Catherine Keyl:
'Blijf van kerst af!'

columnist

Catherine Keyl

Z

Zondagavond naar 'Wit is ook een kleur' van Sunny Bergman gekeken. Een vrouw die durft en haar betoog goed onderbouwt. Eigenlijk toont ze aan dat wij witten behoorlijk arrogant zijn en een vanzelfsprekende machtspositie normaal vinden.

Dus moest ik na afloop denken: ben ik eigenlijk zelf racistisch? Ik wilde daar een 'nee natuurlijk' op laten volgen. Ik ben immers opgevoed met dat de buitenkant van mensen niet belangrijk is, dat kleur totaal niet ter zake doet. Maar toen herinnerde ik mij ineens een incidentje: een paar jaar geleden was ik met mijn partner Peter, die al z'n hele leven in Afrika woont, in Johannesburg in een vrij chique restaurant.

...

Zonder enige angst

Er zaten alleen maar zwarte mensen te eten. Ik voelde me niet veilig en zei dat tegen hem. "Wat ben jij een racist, zeg,' viel hij uit, 'zie je niet dat dit gewoon families zijn die hier gezellig met hun kinderen uit zijn?'
Ik schaamde me dood. 'Dit is een zwart land met een zwarte regering, dat moet je eens tot je door laten dringen.' Er is intussen veel veranderd. Ik kom elk jaar een paar weken in Zuid Afrika en ik zit veel in de minibusjes die voornamelijk door zwarten worden gebruikt. Ik stap er zonder enige angst in.

Je kunt je denken dus veranderen. Hier zullen we tot ons door moeten laten dringen dat het Nederland van 1950 nooit meer terugkomt, en dat we dus zullen moeten leren samen te leven met alle kleuren van de regenboog.

Nu sla ik weer om

Tot zover wat ik had willen schrijven, behoorlijk tolerant, toch? Tot maandagavond. Nu sla ik weer om naar: 'blijf met je poten van ons kerstfeest af'. Maar ik moet me steeds blijven realiseren dat die idiote extremisten geen vertegenwoordigers zijn van al die mensen die in Nederland wonen en werken en van wie je nooit iets hoort, omdat het allemaal goed gaat. Dat onderscheid zullen we moeten blijven maken, anders gaat onze samenleving naar de Filistijnen. En die Nederlandse gekken die op hun knieën gaan door ons een prettige decembermaand te wensen; zo ver hoeven we nou ook weer niet te gaan. 't Is hier wel Nederland, ja. 

Blijf met je poten van kerst af!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!