Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Klein jongetje voor een hek
Foto: Hollandse Hoogte
Catherine Keyl

'Omdat Elsje met mij wil trouwen
maar ik niet met haar'

columnist

Catherine Keyl

M

Maarten heeft een vrouwenissue. En dat is opmerkelijk, want Maarten is 5. Het begon ermee dat hij de hele kerstvakantie, elke dag, zei dat hij niet meer naar school wilde. 'Wat is dat nou voor geks?' vroeg z’n vader. 'Dat snap ik niet, je vindt school toch heel leuk?'

Toen de eerste dag na de vakantie aanbrak, verstopte Maarten zich dan ook. 'Geen flauwe kul hoor', zei z’n vader nu boos. 'Je moet gewoon naar school.’
Maarten snikte zachtjes.

Trouwen

'Maar ik ben bang dat de pappa en mamma van Elsje mij in elkaar gaan slaan.'
'Huh, wat krijgen we nu? Waarom zouden ze dat doen?' 'Omdat Elsje met mij wil trouwen maar ik niet met haar.' Z’n vader kan een grinnik nauwelijks onderdrukken.

'Maar als jij tegen Elsje zegt dat je niet met haar wil trouwen dan is het toch klaar?' 'Nee', snikt Maarten, 'Ik heb het al heel vaak gezegd, en ik wil het echt niet, pappa! Ze zegt dat ze het aan iedereen gaat vertellen en dat iedereen me dan in elkaar gaat rammen. Ik ga niet naar school!'

Bedremmeld

'Weet je wat, ik ga met de juf praten en dan komt het goed. Ik breng je naar school.'
Maarten gaat bedremmeld mee.

De juf weet dat Elsje stapelverliefd is op Maarten. En dat Maarten voor de vakantie al in een hoekje had zitten snikken, maar dat ze niet snapte waarom.
Ze belooft een gesprek met het meisje te hebben. Ook 5 jaar overigens. 

Bokito-gedrag

De vader van Maarten belt de ouders van Elsje, die zich kapot generen. Elsje is gewaarschuwd, maar Maarten blijft schichtig.
Ongelooflijk: vrouwelijk Bokito-gedrag in de dop en een standvastig menneke dat zich niet laat overhalen dingen te doen die hij niet wil.

Ik zei tegen de vader van Maarten dat ik heel trots op z’n zoon zou zijn, als je 5 bent en je zo je eigen mening durft vast te houden. Hoeveel mensen zijn niet getrouwd omdat ze zachtjes gedwongen werden, door hun ouders of hun vrienden? Ja en Elsje… ik hoop niet dat zij een voorbeeld is van De Nieuwe Vrouw, want dan staat ons nog wat te wachten.


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!