Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Catherine Keyl

'Vrouwen boven de 45 zijn seksueel
nog lang niet uitgerangeerd!'

columnist

Catherine Keyl

J

Je ziet het steeds vaker: huwelijken die twintig, dertig jaar of langer hebben geduurd, worden plotseling beëindigd. Voor de omgeving een schok.

Als ik zulke verhalen hoor, moet ik onwillekeurig denken aan die mop:

Komt een echtpaar van negentig bij een advocaat. "Wij willen scheiden."
Zegt de advocaat: "Is dat niet een beetje laat?"
Zegt het echtpaar: "We hebben gewacht tot de kinderen dood waren."

Giechelig 

Je wordt er een beetje giechelig van, want je eerste reactie is toch: waarom zou je na zoveel jaar nog scheiden?

Van de week hoorde ik het verhaal van een 87-jarige vrouw die na een heel lang huwelijk besloot haar man te verlaten. Ze had namelijk een minnaar. Een heel jonge minnaar - van 68.

En dan weer is je eerste reactie: moet dat nou?

Maar als je er goed over na gaat denken, hebben die reacties allemaal te maken met vooroordelen.

Geen seksleven meer

Vrouwen van boven de 45 hebben namelijk geen seksleven meer, vinden de meeste mensen. Sterker nog, dat vinden de meeste vrouwen vooral zelf.

In de loop der jaren heb ik af en toe over dit onderwerp geschreven en kreeg ik de felste reacties van vrouwen die zich afvroegen waarom zo’n oud wijf (dat ben ik dus) zich nog met seks of liefde bezighoudt.

Liefdesleven boven bepaalde leeftijd

Ik kan me die reacties wel voorstellen. Lang geleden maakte ik een serie documentaires over de seksindustrie in Nederland. We filmden daartoe in een seksclub in Amsterdam-Noord. Er was daar een zeventigjarige vrouw die zich elke week door verschillende mannen liet nemen.

Ik was in shock. Maar waarom eigenlijk? Omdat ik óók dacht dat het liefdesleven van vrouwen boven een bepaalde leeftijd ophield. En waarom dacht ik dat? Het was nergens op gebaseerd.

Erectiepillen

Blijkbaar hebben mannen boven een bepaalde leeftijd veel meer problemen met hun seksleven. Kijk maar naar de enorme hoeveelheid reclame voor erectiepillen. Je kunt geen radioprogramma aanzetten of er komt er weer één voorbij.

Technisch hebben vrouwen het veel gemakkelijker. Maar waarom hebben we dan met z’n allen besloten dat oudere vrouwen geen behoefte meer hebben aan seks? Om te legitimeren dat mannen een jong kippetje prefereren?

Bewondering en steun 

Eigenlijk verdient die 87-jarige mevrouw mijn bewondering en steun. Dat je op die leeftijd nog gewoon voor jezelf durft te kiezen. Niet bang bent om je zekerheden te laten vallen. Uit de sleur stapt en een nieuw avontuur aangaat, voor het te laat is.

Als je er zo naar kijkt, is het eigenlijk geweldig dat lange huwelijken beëindigd worden. Niet dat ik het propageer, want als je samen lang gelukkig bent, is dat ook iets om jaloers op te zijn. Maar laten we ophouden met doen alsof vrouwen boven een zekere leeftijd seksueel dood zijn.

Gerelateerde onderwerpen