Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Oudere vrouw wordt opgemaakt
Foto: Roel Burgler | Hollandse Hoogte
Catherine Keyl

'Blauwe oogschaduw is leuk,
maar niet voor een zestiger'

columnist

Catherine Keyl

M

Modetrends met een leeftijdsgrens, daar ging het vorige week over op VROUW.nl. En inderdaad, al jaren draag ik geen mouwloze jurken en tops meer. En een bikini heb ik al honderd jaar geleden afgeschaft. 

Shorts? Ik zou ze zo graag dragen, maar als je kritisch in de spiegel kijkt, weet je zeker: Het kan niet meer. Waarom precies? Gewoon eerlijk zijn tegen jezelf, naar de mooie strakke benen van jonge vrouwen kijken en denken: 'Nee, de mijne zijn misschien nog aardig van vorm, maar iets te veel vlekken en spikkels.'

Glitterschaduw

Kritisch naar jezelf kijken is heel moeilijk. Je kunt aan sommige vrouwen zien dat toen ze 15 waren blauwe oogschaduw met glitter misschien leuk stond. Maar als je 60 bent staat glitteroogschaduw meestal afschuwelijk. Ik geef toe: probeer maar eens oogschaduw zonder glitter te vinden, dat is niet gemakkelijk.

En na alle kledingkritiek zou ik ook graag iets willen zeggen over kapsels. Want waarom hebben veel vrouwen in het Noorden opgeschoren haar van achter, een lange kruin en aan de zijkant een mannenkapsel? Hebben de kappers daar goedkoop samen een mal ingekocht en knippen ze nu bijna alle vrouwen zo?

Minihoofd

In het buitenland herken je die Nederlandse vrouwen van verre. Er is verder echt nergens ter wereld een kapper die dit zijn klanten aandoet. Veel van die vrouwen zijn stevig gebouwd, dus het effect is een minihoofd op een groot lichaam.

Wat me intrigeert:bBedenken deze vrouwen dit kapsel zelf, of wordt het ze opgedrongen? Denken ze misschien: 'Als ik het lekker kort laat knippen hoef ik de komende maanden niet naar de kapper, dat scheelt tijd en geld.' Kan ook natuurlijk.

Henna

Toen ik het erover had met een vriendin zei ze: 'Maar is je al eens opgevallen dat in het Zuiden van Nederland veel henna gebruikt wordt? De pest is, als je er eenmaal mee begint, krijg je het niet meer uit je haar. Je moet het gewoon laten uitgroeien en dat duurt, zoals wij allen weten, maanden.'

Een vriend zat bij een concert en zag dat de pianiste bezig was met het laten uitgroeien, wat een witte betonbaan op haar hoofd creëerde. Hij was er zo door geobsedeerd dat hij niets van de muziek gehoord heeft.

Lang haar

Ook precair: boven de 50 en lang haar. Opgestoken kan het misschien, maar los? Ik moet altijd denken aan mannen die vrouwen aan hun haren naar hun hol slepen. En dat kan alleen maar als het lang is. Daarom is kort(er) haar in mijn visie meer geëmancipeerd.

Er zullen ongetwijfeld heel veel mensen het niet met me eens zijn, maar ik vind het zo jammer dat vrouwen die er prachtig uit zouden kunnen zien door toedoen van kappers en verkeerde adviezen foeilelijk worden.