Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Catherine Keyl

'Het leven van een gynaecoloog
is allerminst eentonig'

columnist

Catherine Keyl

B

Bij het woord gynaecoloog denk ik aan: liggen met je benen wijd en dan zo’n koude eendenbek erin. Of aan iemand die de hele dag bezig is met geboortes.

Beide beelden kloppen niet. Althans, volgens Erik Boss, gynaecoloog in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Hij schrijft al jaren een column voor het weekblad Privé en bracht van de week zijn eerste bundel Gyn & Ongyn uit.

Slechtnieuwsgesprek

"Het leuke van mijn vak is juist geneeskunst in de volle breedte", zegt hij. "Ik opereer, ik maak echo’s en ik heb als specialisatie oncologie. Soms krijg ik door lange behandelingen niet alleen een band met de patiënt, maar ook met haar familie."

En als je dan een slechtnieuwsgesprek moet voeren, is dat niet verschrikkelijk? "Dat hangt ervan af. In mijn boek vertel ik het moeilijke verhaal van een meisje van 18 dat een ongeneeslijke vorm van kanker had. Toch waren de laatste momenten mooi en bijzonder."

Nuchter 

Dat er ook rare patiënten bestaan, blijkt uit het hoofdstuk Niet nuchter. Zoals iedereen weet, word je gevraagd voor een roesje nuchter te blijven, dus niet te eten. Terwijl een stel op de anesthesist zit te wachten, nemen ze nog een koekje.

Dat kan niet, want dan kun je jezelf tijdens de verdoving verslikken. Dus deelt de anesthesist mee dat de operatie niet kan doorgaan. Bij de betreffende vrouw met gitzwart lang haar hoort een iets te gebruinde spierbundel. Hij wordt razend.

Genitale wratten

'Wat een flauwekul, dat kunt u niet menen, het gaat niet eens om een verdoving, maar om een roesje!' En of de anesthesist nu uitlegt dat dat in principe geen verschil maakt, het wil niet doordringen. Er wordt na veel geharrewar een nieuwe afspraak gemaakt, een paar weken later.

Dan komt de man met te grote pupillen en blijkbaar stoned als een garnaal naar het spreekuur, met de mededeling dat de genitale wratten waarvoor z’n vriendin kwam, niet meer verwijderd hoeven te worden. Dat heeft hij zelf al gedaan. Of de dokter effe kan checken of dat oké gegaan is?

Keukenmes

Erik Boss krijgt zowat een hartaanval en bereidt zich psychisch voor op etterende wonden. De 'operatie' was gedaan met een scherp keukenmes en geleende verdovingsstof van een 'vriend'. 

Maar tot zijn stomme verbazing zijn de wratten keurig verwijderd. Al kan hij het natuurlijk niet nalaten te wijzen op de onverantwoorde risico’s die ze hebben gelopen. 

Afstaan

Ook het verdrietige verhaal van een kersverse moeder die tegen haar kindje - dat ze vermoedelijk afstaat - zegt: 'Sorry hoor, ik kan niet anders, ik hoop dat je een mooi leven krijgt.'

Het boekje knapt van de situaties uit het echte leven, waarbij je soms denkt: 'Dit kan toch niet waar zijn?' Maar zoals vaak, is de waarheid ongelooflijker dan welke fantasie dan ook.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een bijzonder verhaal over jouw bezoek aan de gynaecoloog?

Vertel het ons dan hier...