Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: TMG
Catherine Keyl

'Scheren hoort blijkbaar
bij het paringsritueel'

columnist

Catherine Keyl

H

Haardracht, zeker bij vrouwen, is mooi. Maar niet als je een losse haar in het doucheputje van je hotelkamer vindt, als herinnering aan de vorige bewoner. Mijn relatie tot haar is dus extreem dubbel.

Dat fanatieke scheren dat iedereen doet, stond me altijd al tegen. Haar hoort gewoon onder je armen, op je benen en die andere plek.

Waarom eigenlijk?

Carolien Borgers, cabaretière, schoor zich een jaar lang niet. Ze deed het al sinds haar dertiende en vroeg zich af waarom eigenlijk. Als je alle franje eromheen weghaalt, is het antwoord: omdat de scheermesjesfabrikant begin vorige eeuw extra omzet nodig had. En daar zijn we met z’n allen vol ingetuind. 

Voor Carolien was het best moeilijk om in te gaan tegen iets wat niet de norm is. En ik kan me dat voorstellen. Ik herinner me nog dat ik ooit een jurk moest passen bij couturier Frans Molenaar en dat hij zei: ’Schat, die jurk staat je beeldig, maar je moet echt je benen scheren, dat kan zo niet.’ Ik ging door de grond.

Trend

Dat veel mannen tegenwoordig hun baarden laten staan, is nu het probleem van de scheermesfabrikanten. Carolien maakte een podcast van haar project. Ze kreeg er veel publiciteit mee: ik zag en hoorde haar overal. Misschien omdat de trend aan het omslaan is?

Steeds meer - met name jonge - vrouwen, scheren zich niet meer. Wat ik buitengewoon opmerkelijk vond: jonge mannen vroegen zich af waar vrouwen, behalve onder hun armen en op hun benen, dan nog meer haar hebben. Door de pornofilmpjes die ze kijken en het feit dat blijkbaar toch veel vrouwen zich van onder scheren, konden ze zich er geen voorstelling van maken. Dat vond ik nog het meest shocking om te horen.

Regelrechte ramp

Scheren is voor mijzelf een regelrechte ramp. Ik kan niet meer goed functioneren als ik het doe: ik word overmand door een ongelooflijke jeuk, kan nergens anders aan denken, laat staan me concentreren. 

Maar er zijn mannen die er nadrukkelijk om vragen. Dat kan heel ver gaan. Een vriendin van mij was eens op een feestje, toen een man haar probeerde te versieren. Het eerste wat hij vroeg was: ’Heb je wel een kale poes?’ Het zou voor mij reden zijn om überhaupt niets meer tegen zo iemand te zeggen, maar blijkbaar hoort het tegenwoordig bij het paringsritueel.

Carolien ontdekte dat het hebben van haar op bepaalde plaatsen dezelfde reactie uitlokt als maden in vlees. Lekker fris... Maar misschien wordt het toch tijd dat we weer teruggaan naar de natuurlijke situatie van ons lichaam en geen dingen meer doen om een scheermesjesfabrikant te pleasen

Gerelateerde onderwerpen