Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

daphne deckers
Daphne Deckers

En dan moet je
ook nog je vagina stomen

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over een nieuw fenomeen: de V-steam.

Denk je dat je alles hebt gehad – waxen, scheren, epileren – moet je nu óók nog je vagina gaan stomen. De V-steam schijnt de nieuwste rage op het gebied van de intieme persoonlijke verzorging te zijn. Kim Kardashian zou erbij zweren en Gwyneth Paltrow zei in een talkshow dat het niet zomaar een stoomdouche is, maar een 'energetische ontlading die je baarmoeder reinigt en je hormonen weer in balans brengt'.

Aaahhh..

Nu weet ik eerlijk gezegd niet zo goed wat een energetische ontlading is. Soms, als ik héél nodig moet plassen en eindelijk een wc heb gevonden, kan ik wel eens zo’n gevoel krijgen van 'Aaahhh…' (niet te verwarren met andere gevoelens van 'Aaaahhh…', maar je begrijpt vast wat ik bedoel). Zou het zoiets zijn? Ik heb werkelijk geen idee. Wat ik ook niet zo goed begrijp aan het V-steam verhaal, is dat het de baarmoeder zou reinigen. Een baarmoeder is toch een grote meid die uitstekend zichzélf kan reinigen?

Anatomisch gezien is het ook behoorlijk ingewikkeld voor stoom om tot ín de baarmoeder te komen. Daarvoor zou je een soort fluitketel heel diep in de vagina moeten steken, maar dat lijkt me om allerlei redenen (de hitte, misschien?) geen goed idee. Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal vóór een frisse foef, maar dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

 

Stoeipoes

Goede hygiëne; van voor naar achteren vegen en op tijd je uitstrijkjes laten maken – meer is er niet voor nodig. Ik wil uiteraard ook best graag iets nieuws leren, maar dan moet ik niet het gevoel krijgen dat er onzin wordt verkocht. Want sorry Gwyneth, hoe kun je in hemelsnaam je hormonen in balans brengen door wijdbeens boven een waterkoker te gaan hangen? Deze wonderlijke medicinale werking zou door de toegevoegde kruiden komen, en dus kun je inmiddels op internet speciale kruidenmixen kopen voor (en dit verzin ik niet) de 'sportspleet', de 'stoeipoes' en de 'ingedutte muts'.

In Amerika wordt bijvoet het meest gebruikt voor V-steams; dit kruid kan (als het gerookt wordt) een licht euforisch gevoel geven. Misschien stijgt de roespoes dan ook een beetje naar het hoofd? Tot grote ergernis van gynaecologen wordt soms echter ook beweerd dat het stomen van de vagina heilzaam zou zijn tegen allerlei aandoeningen zoals cysten, vleesbomen en blaas- of schimmelinfecties.

Traditie

Dan wordt er op zo’n website vaag geschermd met 'eeuwenoude tradities' uit Azië en Zuid-Amerika, maar dat wil nog niet zeggen dat het 'dus' genezend is. Maar wat ik het meest jammere vind, is dat de V-steam hype berust op de foutieve veronderstelling dat onze edele delen extra moeten worden 'aangepakt' om fris of gezond te zijn. Je hoeft je flamoes heus niet met een stoomreiniger te lijf, en voor échte problemen ga je naar de huisarts. En die energetische ontlading dan? Ik denk dat een simpel orgasme ook best heel leuk is om mee op stoom te komen.

En, wat vind jij? Laat je horen!