Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers

Een lange neus trekken naar de
‘stoute’ kindjes met een straatverbod

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Exclusief op VROUW.nl lees je nu al haar nieuwste column. Deze week heeft ze het over 'kleine' problemen.

Een vriendin van mij kwam laatst een beetje ontdaan bij me binnen, en zei 'Nou, da’s ook wat – mijn zoontje mag van de juf de rest van de week niet meer in de poppenhoek.' Daar schoot ik zó van in de lach dat ze er uiteindelijk zelf ook om moest lachen. Maar ik herinner me nog al te goed hoe het voelt, wanneer je met een bedroefd kind achterop naar huis moet fietsen.

Spekkie

Al die kleine verdrietjes van de lagere school, die zo hard bij ze kunnen aankomen: dat ze zijn ‘overgeslaagt’ om te mogen timmeren. Dat een jongen in de klas heeft gezegd dat die nieuwe roze jurk wel een spekkie lijkt. Dat ze ‘kind van de week’ zijn en tóch niet voorop naar de gym mogen lopen. Terwijl het kind van de week altíjd voorop naar de gym mag lopen!

Tranen met tuiten kunnen ze dan huilen. Net als het zoontje van mijn vriendin. Die heeft samen met een vriendje lekker baldadig met de poppen gegooid, en is tijdelijk verbannen uit de poppenhoek.

Sociaal Siberië

De arme jongens zitten nu in sociaal Siberië. Want iedereen van enige importantie zit natuurlijk in de poppenhoek, en die trekken daar een lange neus naar de ‘stoute’ kindjes met een straatverbod. Ja, het is ’n paar dagen sneu, maar ik moest er ook zo om lachen. Want het is wáár wat ze altijd zeggen: kleine kinderen kleine problemen, grote kinderen grote problemen.

Hoe ouder je kinderen worden, hoe meer ‘hoeken’ er zijn waarvan je wilde dat ze er eens ’n paar dagen uit bleven. En het is gewoon een grappig gegeven. Want zeg nou zelf: kennen we in ons volwassen leven niet allemaal iemand waarvan we denken 'Het zou beter zijn als jíj eens ’n tijdje uit de poppenhoek zou blijven'?

Marshmallow

Dat geldt trouwens ook voor de beroemde ‘marshmallow test’ die de laatste tijd weer in het nieuws was. In die test zet je kinderen één marshmallow voor hun neus, en zegt 'Ik ga nu 10 minuten weg – als je hem níet opeet, krijg je er straks twee.'

Kinderen die dit volhouden blijken een bepaalde zelfbeheersing te hebben die hen later succesvoller zal maken dan kinderen die hem meteen in hun mond steken. Ook als volwassene kan het lonend zijn om iets níet meteen in je mond te steken, maar eerst even op je handen te gaan zitten – en dat geldt niet alleen voor marshmallows.

Tip

Laatst kwam een wetenschapper op tv met een leuke tip. Hij zei 'Dat soort zelfbeheersing kun je trainen. Je moet niet iets lekkers zien liggen, maar er in je hoofd een foto van maken en er een lijstje omheen doen.' Kijk, dát zijn tips waar ik iets mee kan.

Het is toepasbaar op zoveel facetten in je leven: gewoon een lijstje erom, en ophangen – liefst uit het zicht. Misschien vergeet je wel dat het er hangt. Och, die ‘kleine problemen’ van vroeger; soms wilde ik dat ik díe nog had. Want laten we eerlijk zijn: hebben we niet allemaal weleens zin om alle poppetjes om te gooien?

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW