Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers

Misschien moet ik eens
ophouden mezélf bang te maken

columnist

Daphne Deckers

L

Laatst zat ik gezellig te kletsen met een andere moeder toen ik haar vertelde dat Emma met haar hele eindexamenjaar op vakantie zou gaan naar Chersonissos; inderdaad – dat cultureel verantwoorde, pittoreske plaatsje uit Oh Oh Cherso. Ze werd meteen serieus, en zei: "Oh, maar dan moet je écht tegen Emma zeggen dat ze moet uitkijken, want mijn dochter heeft daar drugs in haar drankje gekregen waar ze doodziek van is geworden!"

Sjezus. Zoiets moet je nou net tegen míj zeggen, gediplomeerde stresskip die ik ben. Ik vind het moeilijk om dingen los te laten; helemaal als het over mijn kinderen gaat. Vroeger wilde ik bij hun schoolreisjes al het liefst aan de bumper van de bus gaan hangen, en dat gevoel is eigenlijk niet veranderd. Mijn kinderen zijn inmiddels wél veranderd. Zij zijn gegroeid, en ik ben blijven steken. Mijn dochter is nota bene achttien; wat kan ik ervan zeggen?

En dus sta ik Emma tegenwoordig met een dappere glimlach uit te zwaaien, want de bedoeling is dat ze het leuk heeft, en dat ze met een goed gevoel weggaat. Ik wil niet dat het laatste beeld dat ze van mij heeft "handenwringend in de deurpost" is. Maar het is alsof de duvel ermee speelt: als je iets probeert los te laten, duikt het aan alle kanten op.

Bekende

Zoals die virale Facebook-post van drie Amerikaanse vriendinnen die uit eten gingen in een net restaurant, en daar zagen hoe een man stiekem een flesje vloeibare drugs in het drankje van zijn tafelgenote deed. Toen het meisje naar het toilet ging, liep één van de vriendinnen er achteraan om haar te waarschuwen.

De politie kwam erbij; man gearresteerd – eind goed, al goed zou je zeggen. Het bleek echter geen onbetrouwbare blind date te zijn: de man was een collega van de vrouw; een leuke gast die ze al anderhalf jaar kende. Je hoeft dus niet naar het wilde Cherso om drugs in je drankje te krijgen, maar je hoeft óók niet te denken dat de dader altijd een onbekende zal zijn.

GHB

Toen ik het fenomeen van drugs in drankjes ging researchen, viel me op hoe vaak het voorkomt. Meisjes op festivals of in vakantieoorden worden plotseling draaierig, misselijk en zweterig; ze hebben het gevoel dat ze buiten hun lichaam treden of in een waas rondwandelen.

De meest gebruikte date rape drug is GHB. Dat smaakt erg zout of bitter; vandaar dat zoete mixdrankjes vaak worden gebruikt om het te maskeren. Het spul zit lang niet altijd in een flesje; soms worden de drugs door de dader opgezogen met een rietje waar hij vervolgens zijn vinger op houdt, 'klaar voor gebruik'.

We hoeven onze dochters heus niet bang te maken, maar het is wel raadzaam dat ze alert blijven. Maar weet je wat? Misschien moet ik eens ophouden mezélf bang te maken. Want ik kan wel aan die bumper willen hangen – de bus rijdt gewoon door. En het wordt tijd dat ik erop ga vertrouwen dat ze de juiste route kiezen.

 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!