Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers

'Een hond is één van de zachtste antidepressiva
en zonder bijwerkingen'

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over Rafa, haar waakzame en trouwe viervoeter.

Ik heb niet de meest aaibare hond. Voor ons als gezin is Rafa superlief, maar menig pakketbezorger denkt daar anders over. Wat dat betreft is hij een echte Lhasa Apso: hij ziet er fluffy uit met zijn dikke pluimstaart, maar in Tibet werden de Lhasa’s niet voor niks ingezet om kloosters te bewaken.

Onze Rafa is uitgekookt en eigengereid (één van zijn specialiteiten is nep-slapen, zodat hij iets lekkers van de salontafel kan snaaien zodra ik even bij de tv ben weggelopen) maar hij is ook letterlijk zo trouw als een hond.

Vorige maand heeft Richard een zware beenoperatie moeten ondergaan waardoor hij weken met een brace op de bank heeft gelegen en op krukken door het huis heeft gehobbeld. Zeker in het begin had Rafa dat haarfijn in de gaten. Nadat Richard uit het ziekenhuis was ontslagen, ging Rafa heel dicht naast hem liggen zodat hij voorzichtig zijn hoofd op Richards gipsen been kon leggen. 

Gelukshonden

Honden zijn niet alleen ontvankelijk voor de gemoedstoestand van hun baasjes; ze proberen hen ook te helpen met hun aanwezigheid. Wanneer je een hond aait, gaat je bloeddruk omlaag. Je lichaam produceert ook meer gelukshormonen en minder stresshormonen, wat een hond tot één van de zachtste antidepressiva maakt – en dat zonder bijwerkingen. De beroemde Florence Nightingale schreef al in 1880 dat een hond een ideaal maatje was voor de zieken, en dan vooral voor de chronisch zieken.

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve impact die een hond kan hebben op gevoelens van angst en depressie, en de bevindingen zijn uitermate positief. Er zijn inmiddels therapeutische honden voor veteranen met posttraumatische stress; voor eenzame ouderen; voor autistische kinderen, ja zelfs voor gedetineerden die een heel stuk rustiger worden als ze voor een hond mogen zorgen. 

Geen allemansvriend

Op Amerikaanse universiteiten is er vaak een campushond die studenten met heimwee kan troosten, en het Amerikaanse zwemteam had vorig jaar een speciale zorghond meegenomen naar de Olympische kwalificatiewedstrijden om de zenuwen van de zwemmers te kalmeren. Ook in Nederland zijn er therapeutische honden die een heel opleidingstraject hebben doorlopen, maar voor de minder zware gevallen kun je ook je eigen hond opgeven als knuffeldier.

Je hond moet daar natuurlijk wél het karakter voor hebben, dus ik vrees dat onze Rafa niet veel kans maakt om een rondje te mogen maken door het verzorgingscentrum. Sommige rassen zijn nu eenmaal geen allemansvriend. Maar Rafa is wel ónze vriend, en ik vind het erg gezellig als-ie met zijn wollige lijfje tegen mijn voeten ligt geschurkt terwijl ik zit te schrijven.

Hoewel: laatst vond meneer dat mijn column te lang duurde voordat we gingen wandelen, en toen heeft-ie demonstratief op het kleed van mijn werkkamer geplast. Een hond is dus niet helemáál zonder bijwerkingen.

Gerelateerde onderwerpen