Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers

'Met een halve eeuw op de teller
komen er toch wat kleine gebreken'

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over het feit dat ze volgend jaar 50 wordt.

Ik ben jarig! Deze vrijdag ben ik 49 geworden. Een bijzondere leeftijd, hoor ik overal om me heen. Een paar maanden geleden begon ik het al te merken.

Ik mág het worden

Wanneer ik een interview deed, zat steeds vaker deze vraag er tussen: “Tja, Daphne, het is vast niet leuk om te horen, maar volgend jaar word je 50. Wat vind je er eigenlijk van om Zo Oud te worden?” Nou ja, zeg. Waarom zou ik het niet leuk vinden om te horen dat ik volgend jaar 50 word? Ik ben blij dat ik het mág worden.

Want ik ben inmiddels op een leeftijd dat mensen die ik goed ken, met wie ik werk of met wie ik op school heb gezeten ernstige ziektes krijgen, en soms zelfs overlijden. Ieder jaar is een mooi jaar, omdat het je gegeven is.

Gaat het dan allemaal op rolletjes als je richting de 50 gaat? Dat nu ook weer niet. Met een halve eeuw op de teller komen er toch wat kleine gebreken onder de motorkap. 

Geluidjes

Zo duurt het ’s ochtends wat langer voordat ik ben uitgedeukt; op sommige dagen heb ik het gevoel dat ik mijn gezicht van de grond moet rapen. Veel van mijn vrienden hebben dezelfde leeftijd als ik, en ik vind het grappig om te merken dat de meesten van ons geluidjes beginnen te maken.

Als er één in een diepe stoel gaat zitten, hoor je opeens: “Uh.” En als er onverwacht gebukt moet worden, klinkt er een: “Ah.” Het floept er gewoon uit; ik denk omdat het allemaal net even wat meer moeite kost. 

Onterfd

Toch denk ik dat het juist nu belangrijk is dat je lekker blijft bewegen: je lichaam is nog fit en sterk en kan dat met de juiste training ook nog een hele tijd blijven. Dus ja, ik zie die 50e verjaardag helemaal zitten.

Ik ben supertrots op mijn kinderen, en ik vind het leuk om te zien hoe ze hun eigen ding gaan doen – al heb ik ze wel nog één kleine, liefdevolle hint meegegeven: als ze het volgend jaar presteren om zo’n grijze Sarah met bloemetjesjurk in mijn tuin te zetten, worden ze alsnog onterfd. 

Drijfvermogen

Maar laat ik eerst eens een mooie 49 op de kaart zetten. Op mijn 19e ben ik getrouwd en vliegensvlug weer gescheiden: een goede leerschool voor wat ik allemaal níet meer in een relatie wilde. Op mijn 29e werd ik voor het eerst moeder, en dat is veruit het beste wat ik met mijn leven heb gedaan.

Op mijn 39e kreeg ik een groot contract voor een eigen lingerielijn (wat een journalist deed opmerken: “Moet ik dit zien als een voetballer die nog één keer Champions League wil spelen voordat-ie met pensioen gaat?”) en nu, op mijn 49e, heb ik het essay mogen schrijven voor de Maand van de Spiritualiteit, die 12 januari gaat beginnen.

Dus wat ik ervan vind om Zo Oud te worden? Ik ben onwijs dankbaar. Voor mijn gezin, voor mijn werk, voor die gekke hond van mij. Ik heb leren relativeren, sta steviger in mijn schoenen. Who cares dat je wat dikker wordt rond je middel? Je krijgt meer drijfvermogen!