Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers

'En toch zou ik graag
een man willen zijn'

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers (49) geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over het ontrafelen van het mysterie dat 'man' heet.

Ik zou weleens een man willen zijn. Ik zit goed in mijn vel hoor, als vrouw. Ik denk dat vrouwen sowieso de betere deal hebben: een vrouw leeft langer, heeft meervoudige orgasmes en een hogere pijngrens. Ze hoeft geen alcohol te drinken om haar gevoelens te durven uiten, mag huilen als ze verdrietig is en - ook niet geheel onbelangrijk - ze weet zeker dat het kind van haar is.

Bovenkamer

En toch zou ik graag een man willen zijn. Misschien maar één dag. Of een lang weekend. Dat moet toch een avontuur zijn? Eigenlijk is het best wonderlijk: je leeft maar één keer, en de helft van de wereldbevolking heeft tijdens dezelfde rit een fundamenteel andere ervaring dan jij.

"Een man blijft altijd een beetje een mysterie" zei een single vriendin. "Wat denkt-ie? Wat voelt-ie? Waarom doet hij niet wat hij zegt, en waarom zegt hij niet wat hij doet?" Ik zou ook weleens een kijkje in die bovenkamer willen nemen - maar zeker ook op de benedenverdieping. 

Zaakje verschuiven

Als ik een weekend een man was, zou ik eerst uitgebreid aan mijn ballen krabben. Dat móet heel leuk zijn, gezien de hoge frequentie waarmee mannen hun zaakje van links naar rechts leggen.

En ik zou proberen seks te hebben: veel seks, casual seks; als man word je toch nergens op aangekeken. Liefst met alles d’r op en d’r aan - dan hebben we die point of view ook eens meegemaakt.

Selectieve luisterstand

Ik zou mijn naam pissen in de sneeuw, de hele dag topless rondlopen en in het donker onbezorgd over straat kunnen gaan. Ik zou ook in één klap meer verdienen, want mannen vangen in Nederland voor exact hetzelfde werk nog altijd 7% meer salaris dan vrouwen. En ik zou met veel plezier gebruik maken van mijn selectieve luisterstand: als mannen iets niet wíllen horen, bestaat het voor hen ook niet. Hoe fijn is dat?

Het lijkt me ook heerlijk dat je geen make-up hoeft te dragen; zelfs je haar kammen (als je dat na je dertigste nog hebt) is een soort van optioneel - zie Jeroen Pauw - en een handtas hoef je ook al niet mee te nemen, want je hebt overal zakken.

Chubby hubby

Als man kun je ook substantieel meer eten: je metabolisme werkt nu eenmaal sneller. En hoewel er in Nederland meer mannen met overgewicht zijn dan vrouwen, wordt het mannen op de één of andere manier minder aangerekend. Plus: heel wat vrouwen houden wel van een chubby hubby, en je komt er bovendien mee weg door te zeggen 'Dat goed gereedschap onder een afdakje hangt.'

Een andere vriendin zei: 'Ik zou als man meteen mijn ex in elkaar slaan!'. Maar haantjesgedrag en testosterongerelateerd geweld hoef ik niet mee te maken. Een trap in je ballen schijn je ook niet te moeten willen, maar ik zou het toch eens willen ervaren omdat mannen graag zeggen dat het 'minstens even veel pijn doet als bevallen.' Nou dames, hoe groot achten we díe kans? 

Gerelateerde onderwerpen