Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
Daphne Deckers

'Een onbekende grot, op een andere planeet...
Ik krijg daar de griezels van'

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over ruimtereizen en maangrotten.

Zou je ooit op reis kunnen naar de maan? Gewoon, als vakantie? ESA en NASA willen graag terug naar de maan omdat je van daaruit beter met telescopen het heelal kunt bestuderen, en bedrijven willen er delfstoffen gaan winnen.

Enorme grot

De maan zou ook een uitvalsbasis kunnen worden voor ruimtereizen, maar dat betekent wel dat er eerst een kolonie zal moeten worden gebouwd. En laten ze daar nou een leuke grot voor hebben gevonden.

Japanse astronomen hebben door middel van echopatronen ontdekt dat er onder het maanoppervlak een enorme grot moet zijn, van wel 60 kilometer lang en honderden meters hoog.

Stad

De ingang is een gat van slechts 50 meter doorsnede: het Marius Hills Skylight. Van daaruit zou meer onderzoek gedaan moeten worden naar de mogelijkheden om in deze grot een dorp of zelfs stad te bouwen. Ben ik nou de enige die daar de griezels van krijgt? Of heb ik te veel sciencefictionfilms gekeken? 

Ik bedoel: een onbekende, donkere grot. Op een andere planeet. Wat zou er in vredesnaam fout kunnen gaan? 'Nee joh, er leeft niks op de maan, hoor.' Ja, dat zullen we nog weleens zien.

Verbaasd

Toen vierhonderd jaar geleden de eerste Europese kolonisten naar Amerika gingen, waren die ook redelijk verbaasd dat de nieuwe wereld vol bleek te zitten met oude inwoners die niet direct op visite zaten te wachten.

Maar misschien heb ik gewoon niks met grotten; helemaal niet sinds ik The Descent (2005) heb gezien. Mijn oom John geeft rondleidingen door de Zuid-Limburgse mergelgrotten; een mysterieus gangenstelsel van honderden kilometers lang, en als kind vond ik het heel spannend om daar met een groepje doorheen te lopen.

Kaars

Dan kreeg je een kaars en het advies 'Om vooral niet achterop te blijven' - nee, duh! Ik durfde sowieso niet als laatste te lopen, want die donkerte achter je… Brr, die kwam echt op me af. 

En toch zal iemand straks als eerste mens moeten abseilen in de duistere diepten van het Marius Hills Skylight. Ik kan me dat nu al levendig voorstellen: 'Nou Piet, hier heb je een zaklamp - trek vooral aan het touw als er iets is.'

Afkammen

Natuurlijk zullen ze vooraf een Rover de boel laten verkennen; je weet wel, zo'n robotwagentje op rupsbanden. Maar uiteindelijk zullen er toch wat dappere types die hele 60 kilometer moeten gaan afkammen op eh… ja, op wat eigenlijk? Ook op aarde leeft er van alles in donkere spelonken, zoals zweepspinnen en spookachtige olmen: witte, wormachtige salamanders die nauwelijks iets kunnen zien.

Maar áls het allemaal gefikst is, en Piet is weer veilig boven water gekomen en de hele santenkraam is onder controle - dan zou ik best eens naar de maan willen. Alleen al om onze aarde te zien; in al haar blauwe, zuurstofrijke, schitterende glorie. Misschien moesten we dáár eens wat zuiniger op zijn, voordat we naar de rest van het heelal gaan lonken.

Gerelateerde onderwerpen