Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
Daphne Deckers

'Moet je dat wel willen,
zo’n gps in je giechel?'

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over een nieuw fenomeen: digitale medicatie. Is een zender in je maag de toekomst?

Al sinds ik klein ben, heb ik er ­moeite mee om pillen door te ­slikken. Vooral van die harde ­joekels. Ik weet dat dit puur een mentale kwestie is, want met eten en drinken heb ik nooit problemen. Maar pillen? Die blijven niet zelden halverwege mijn keel steken, en alleen al van dat idéé krijg ik een braakreflex.

De prikkel negeren

Pillen die vies smaken, zoals paracetamol en sommige vitaminepreparaten, vind ik helemaal een drama. Als doorslikken niet meteen lukt - en dat gebeurt mij geregeld - dan vallen ze ook nog eens uit elkaar in je mond. Ugh!

Op zich is het niet zo gek om moeite te hebben met het doorslikken van harde substanties: je hersenen geven namelijk een seintje dat er eerst gekauwd moet ­worden, maar in het geval van pillen moeten je slikspieren die prikkel 'gewoon' even naast zich neerleggen. Sommigen kunnen dat beter loslaten dan ­anderen, en inmiddels ben ik er wel achter tot welke categorie ik behoor. 

Je-doet-het-verkeerd

Maar gelukkig heb ik er een aantal trucs op gevonden. Zo moet je nooit met je hoofd achteroverleunen; daar ga je alleen maar méér van blokkeren. Wat wel helpt, is naar voren leunen of opzij kijken. Dan gebeurt er iets met je keel waardoor je makkelijker kunt slikken.

Bij mij helpt het ook als ik geen publiek heb. Want vóór ik mijn visolie, mijn multi en mijn magnesium heb doorgeslikt, ben ik wel een minuutje verder - en ondertussen heeft iedereen tips. En aanwijzingen. En je-doet-het-verkeerd.

Vijftig spieren

Ja, ik doe het verkeerd. Bij het doorslikken van één pil zijn maar liefst vijftig spieren betrokken, en als je daar te lang over nadenkt, weet je zeker dat één van die spieren hapert.

Nu heb ik gelukkig geen medicijnen nodig, maar ik weet wel dat het moeilijk kunnen doorslikken van allerhande soorten pillen één van de redenen is waarom mensen hun medicatie niet of niet op tijd innemen.

Pil met zender

Dat is een behoorlijke kostenpost en een potentieel gevaar voor de gezondheid, maar inmiddels schijnen ze daar iets op gevonden te hebben: digitale medicatie.

Dat is een pil met daarin een zendertje zo groot als een zandkorrel, die via een app aan je dokter doorgeeft of-ie in je maag is aanbeland. Dit zal voor sommige ­patiënten met bepaalde vergeetachtige symptomen wellicht een uitkomst zijn, maar ergens zit zo’n datapil me niet helemaal lekker.

Reis naar Darmstad

Moet je dat wel willen, zo’n gps in je giechel? "Je poept hem gewoon weer uit, hoor", belooft de bijsluiter. Nou, fijn - de hele reis naar Darmstad, vastgelegd op een app. Nu is deze vinding nog ­vrijwillig, maar wat als je verzekeraar straks de hele route wil bijhouden?

En wat signaleert zo'n ding in de toekomst nog meer? "Te veel drop in uw maag, mevrouw Deckers. Slecht voor de bloeddruk en het gebit." Is digitale medicatie de toekomst? Of hoeven we niet alles te slikken?

Van de partners van VROUW