Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daphne Deckers
Foto: Stef Nagel | VROUW Magazine
Daphne Deckers

'Ik krijg jeuk van
commerciële dataverzamelaars'

columnist

Daphne Deckers

S

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over een lawine aan poolreizen.

Ik word een beetje moe van dat hele algoritmegedoe. Dus dat je online, "gebaseerd op je voorkeuren", steeds meer van hetzelfde voorgeschoteld krijgt.

IJsvissende modepopjes

Afgelopen december maakte een vriendin een reis naar een schitterend sneeuwlandschap met iglohotels, noorderlicht en huskytochten. Sinds ik haar foto’s op Instagram heb geliket, word ik bedolven onder de suggesties voor vlogaccounts en andere insta-famous-types in net zulke iglohotels; poserend in grote gebreide truien met blote benen, zoals je dat nu eenmaal doet in een poolgebied.

Ik heb al eens een uurtje besteed aan het aanvinken van: "Minder soortgelijke berichten weergeven" maar voorlopig zit ik nog volop in de bevroren meren, waar modepopjes met geföhnd haar ijsvissen. 

Fun facts

Ik volgde ook een tijdje een foodie account vanwege de mooie plaatjes van eten (en de compleet onrealistische veronderstelling dat ik één van die recepten ooit zou gaan maken) en sindsdien zijn de foto’s van gerechten niet van mijn tijdlijn af te slaan.

Datzelfde geldt voor de fun facts. Ik vind het leuk om een paar 'weetjes'-accounts te volgen, om bijvoorbeeld te lezen dat er de helft minder files zouden zijn als mensen niet zouden bumperkleven of dat mensen die 100 jaar worden meestal in september, oktober of november zijn geboren.

Seks

Maar sinds ik die accounts volg, heeft het algoritme van Instagram besloten mij te stalken met méér van hetzelfde. Zo kreeg ik gisterochtend bij het ontbijt een hele rits ongevraagde wist-u-dat’s voorgeschoteld, waaronder een microscopische foto van een langwerpig beestje met acht pootjes: de huidmijt. Die woont in de poriën van je wangen, zo las ik, en komt ’s nachts te voorschijn om seks te hebben op je gezicht. Huh - wat? Dát ben ik maar even gaan googelen. 

En het blijkt nog waar te zijn ook; er bivakkeren honderden huidmijten op je gezicht, die soms met wel twintig man in één van je poriën of haarzakjes wonen en daar lekker talg of huidschilfers eten. En inderdaad: ze hebben graag seks.

Jeuk

's Nachts komen de mannetjes uit je gezicht omhoog en gaan op zoek naar een gewillige mijt. Heb je weleens jeuk aan je wenkbrauwen, of aan je wimperrand? Grote kans dat het je eigen micro-Artis is. Ja, ik houd van fun facts, maar dit zijn feiten die ik liever níet had geweten.

Toen ik gisteravond in bed lag, was ik behoorlijk naar van het idee. Maar opeens realiseerde ik me dat Facebook en Instagram en al die andere commerciële dataverzamelaars eigenlijk óók huidmijten zijn. Ze wonen praktisch ín ons, en vreten uit onze ruif.

Online media, smartphones en afluisterapps zijn tot diep in onze poriën doorgedrongen, en bepalen steeds meer wat we zien. En net als bij seksende huidmijten wil niemand er over nadenken, maar het gebeurt écht. Is het gek om daar af en toe jeuk van te krijgen?

Van de partners van VROUW